Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Dan je dupina

Od listopada do travnja, japanski ribari kreću u godišnju hajku na dupine. Razvlačenjem mreže tjeraju dupine prema plićoj vodi zatvorivši krug ili ih potjeraju do same obale, gdje mahnito plivaju. Ribari ih potom kukama, harpunima i noževima probadaju i izvlače na palubu. Dupini stravično pate i muče se dok krvare do smrti nakon probadanja, a neki satima slušaju krikove svojih supatnika i plivaju u krvi prije nego što i njih ubiju. Svake godine japanski ribari na ovaj način pokolju 20.000 dupina radi prerade u hranu i gnojivo. Preživjeli dupini iskorištavaju se u 'industriji zabave'.

Osim izlova dupina za hranu i industriju zabave, dupini stradavaju i zbog izlovljenosti oceana zbog ribolova. Prema londonskom The Timesu: 'Dupini, kao i ostali stanovnici mora, sve češće ostaju bez hrane. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da je čovjekovo nemilosrdno uništavanje mora doseglo razmjere o kojima se prije nije ni sanjalo te da je zbog prekomjernog lovljenja ribe istrijebljeno na tisuće živih organizama'.

Povodom Dana dupina u Zagrebu će se održati javna projekcija filma ‘Zaljev’ 2. rujna u 20 sati na Trgu kralja Tomislava. Film je dobio niz nagrada, među kojima i Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film.




Post je objavljen 02.09.2011. u 11:19 sati.