Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Prisavski zidni aktovi
Snimio: Vanja


Šećući se gradom teško je oteti se dojmu da gradski "ilegalni rukovatelji spreja i kista" nemaju baš previše mašte - naime, grad je pun graffiterskih potpisa, "tagova", koji u velikoj većini slučajeva, barem po mom osobnom mišljenju, znače nešto samo onome tko se potpisuje i njegovoj ekipi ... svaka čast onima koji svojim osmišljenim uratcima (bilo u smislu poruke ili pak vizualno-umjetničkom smislu) daju novo lice i novi smisao dosadno-sivim i ružnim zidovima bez estetske funkcije, no čini se da se većina zidnih poruka ipak svodi na nesuvislo žvrljanje i uništavanje zidova koji bi bili ljepši u svom izvornom obliku. Upravo stoga me uvijek razveseli otkriće nekih novih zidnih djela koja donose nešto novo i neviđeno u našem gradu, a pogotovo ako se ona nalaze na mjestima koja ne nagrđuju okolinu.

A jedno od takvih otkrića me je dočekalo na Savici (zahvaljujem CeeDee-u na informaciji!), na zgradi najbližoj savskome nasipu u Ulici V. Ruždjaka. Naime, na zidovima tog prilično velikog stambenog kompleksa se nalazi niz aktova "nacrtanih" debelim kistom koji se umnogome razlikuju od svega drugoga što se može vidjeti na zagrebačkim zidovima.

Pogledajte što sam snimio na raznim stranama tog objekta!
Snimio: Vanja
Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Za kraj, za sve vas koji ste za i protiv graffita (znam da je to jedna od najkontroverznijih tema svakog urbanog središta!) pročitajte zanimljiv članak o njima u Wikipediji!

A pogledajte i najavni "foršpan" za film "Exit Through the Gift Shop" možda trenutno najpoznatijeg street-art umjetnika Banksyja, gledanje filma bih preporučio i onima koji podržavaju graffite, ali i onima drugima, jer kritički (i samoironično) progovara o svijetu zidnih umjetnika i "umjetnika", a uz sve to na zabavan način.


Post je objavljen 01.09.2011. u 08:34 sati.