Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

O, du lieber Augustin ...

O, du lieber Augustin, Augustin, Augustin,
O, du lieber Augustin, alles ist hin.

Photobucket
photo by rU




„Oh du lieber Augustin" (O moj dragi Augustine) pjesma je koju je 1679. komponirao Marx Augustin, poznati venecijanski diplaš. U to doba Venecijom je harala kuga, no Augustin je nastavio svirati venecijanskim ulicama i 'dizati moral' ustrašenim građanima Venecije. Usput je i sam sebi dizao moral, zavirujući u čašicu. I, kad je jedne večeri pijan zaspao na ulici, grobari ga, misleći da je još jedna žrtva kuge, pokupiše i baciše u masovnu grobnicu, zajedno s njegovim diplama. Augustin se otrijeznio i probudio zatrpan leševima. Kobeljao se i dozivao, no nitko ga nije čuo. Tada je, ne gubeći nadu, zapuhao u svoje diple, i bio spašen. Unatoč tome što je ležao među umrlima od kuge, nije se kugom zarazio. I tako Augustin postade simbolom nade Venecijanaca u spas od kuge.

...

Mirišući danas posljednje augustovske ruže, sjetih se ove Augustinove pjesmice koju je znala pjevušiti moja mati Magdica. Nju je, kao dijete, dok je njezina mati radila, čuvala jedna Bečanka. I tako je Magdica prije progovorila njemački, nego hrvatski, poljski ili ruski ...

Sjećajući se svoje Magdice, i ja danas u sebi pjevušim ovu pjesmicu, odličnu za dane u kojima je poželjno 'podizanje morala':

O, du lieber Augustin,
Augustin, Augustin,
O, du lieber Augustin,
Alles ist hin!

Geld ist hin, Mädl ist hin,
Alles ist hin, Augustin!
O, du lieber Augustin,
Alles ist hin!

Rock ist weg, Stock ist weg,
Augustin liegt im Dreck ...

...

Uzgred, bez dreka ni ruže ne bi
tako lijepo cvale.





Post je objavljen 30.08.2011. u 11:11 sati.