Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Novosti iz Taizéa

Taizé, 23. kolovoza 2011.

* Taizé: tijekom cijelog ljeta otkrivanje «solidarnosti među svim ljudima»
* Španjolska: Na Svjetskom danu mladih u Madridu
* Kenija: Susreti u kolovozu u Nairobiju
* Njemačka: Europski susret u Berlinu
* SAD: Hodočašće povjerenja u Chicagu
* Za dnevnik
* Molitva

Taizé: Tijekom cijelog ljeta otkrivanje solidarnosti među svim ljudima»

Tijekom kolovoza, Taizé je primio tisuće mladih na tjednim susretima koji su bili «vrlo međunarodni i ekumenski»! Jedne večeri, brat Alois se obratio mladima okupljenim u crkvi Pomirenja: «Tijekom ovih ljetnih tjedana vrlo smo brojni, dolazimo iz toliko različitih zemalja sa svih pet kontinenata. Radost zajedništva daje nam osjećaj da postoji solidarnost među svim ljudima i da je moguće preuzeti odgovornost jedni za druge.»

* U srpnju, nakon tragičnog napada u Norveškoj, braća i mladi molili su za žrtve. Prvi petak nakon te tragedije, svi su ručali u tišini. Tjedan dana kasnije, isti poziv je upućen svima, da izraze svoju solidarnost s onima koji pate od gladi u Somaliji, u Keniji, u Etiopiji te u Sjevernoj Koreji.

* Blagdan Preobraženja: Kao i svake godine, dana 6. kolovoza slavio se ovaj važan blagdan u pravoslavnom kalendaru. Cijelo ljeto, mladi pravoslavci, koji dolaze uglavnom iz Rumunjske, Srbije, Ukrajine i Rusije, sudjelovali su u susretima u Taizéu. Mladi iz Sarajeva donijeli su veliku sliku Krista koja je bila postavljena na koru crkve.

* Vikend 15. kolovoza: Na putu do Madrida, mnoge su se skupine iz cijelog svijeta zaustavile u Taizéu. Nekoliko dana bilo je i do 4500 mladih na brežuljku. Dan nakon 15., braća su obilježila sjećanje na smrt brata Rogera prije šest godina. Brat Alois podsjetio se njegovog života za vrijeme tjednog susreta s mladima.

* Ljetni susreti: Među izvanrednim posjetiteljima tijekom kolovoza bio je Glavni tajnik Svjetskog vijeća Crkava, pastor Olav Fykse-Tveit, koji je došao neposredno nakon pastora Martina Jungea, glavnog tajnika Svjetske luteranske federacije. Iz Rotterdama su došli prethodni i novi biskup, mons. van Luyn i mons. van den Hende, a i pastor Plaisier, iz Nizozemske reformirane Crkve. Delegacija protestanata iz Kine također je posjetila Taizé, na čelu s pastorom Shen Xue Binom, predsjednikom protestanata u Šangaju i potpredsjednikom protestanata Kine.

Španjolska: Na Svjetskom danu mladih u Madridu

Kao i svaki put, Zajednica iz Taizéa se u Madridu brinula za prostor molitve i dobrodošlice. Podržani timom volontera, brat Alois i petorica braće bili su u bazilici «De la Merced», najvećoj crkvi u Madridu nakon katedrale. Od ponedjeljka, 15. kolovoza nadalje, održavale su se molitve u različito doba dana, a bazilika nikada nije bila prazna sve do petka. Bilo je potrebno micati sve više klupa, inače se mladi ne bi mogli smjestiti. Prijepodne, crkva je bila puna mladih Francuza koji su došli na dnevnu katehezu, na čelu s kardinalom Barbarinom iz Lyona i mons. Lacroixom, nadbiskupom Quebeca u Kanadi. Mladi sa svih kontinenata došli su u popodnevnim ili večernjim satima, puno njih iz Južne Amerike, a jedan dan su došli svi Čileanci! Ispred bazilike, volonteri su ponudili hladne napitke i braća Zajednice su mogla pozdraviti mlade iz različitih delegacija.
Kenija: Susreti u kolovozu u Nairobiju

Od 3. do 14. kolovoza 2011., 160 mladih iz Kenije, različitih zemalja istočne Afrike te iz regije Velikih jezera, sudjelovalo je u dvama međunarodnim susretima mladih koje su pripremila braća iz Taizéa u Nairobiju. «Drugi put biste trebali pozvati i neke od naših vođa! Ako bi mogli doživjeti takav život u jednostavnosti koji ne sprječava radost ni mir, i ako bi mnogi drugi mogli to također otkriti, to bi bilo od velike pomoći našoj zemlji!», jedan od mladih se spontano povjerio drugi dan susreta. Većina je sudionika istaknula dvije stvari koje smatraju najznačajnijima: iskustvo molitve koja se nastavlja u tišini i uz pjevanje, a s druge strane, priliku za sklapanje prijateljstava koja nadilaze barijere jezika, kulture i denominacije. ...
Njemačka: Europski susret u Berlinu

Na poziv Crkve i gradonačelnika, 34. Europski susret mladih održat će se u Berlinu od 28. prosinca 2011 do 1. siječnja. Za mnoge ljude sa Istoka i Zapada Berlin je simbol jer njegovi stanovnici nisu bili obeshrabljeni, čak ni u vrlo teškim okolnostima. Tamošnje crkve domaćini vrlo su raznolike, a mnogi ljudi u Berlinu imali su vrlo malo ili nimalo kontakta s kršćanskom vjerom. Ovo je mjesto gdje će se svi moći osjetiti dobrodošlima. Može li ovaj susret biti znak da Crkva može biti mjesto gostoprimstva za sve ljude?

Braća iz Taizéa, sestre sv. Andrije i mladi volonteri okupit će se na zajedničkoj molitvi, od ponedjeljka, 19. rujna (do sredine siječnja 2012.), od ponedjeljka do subote u 12:30, u «Marienkirche» na «Alexanderplatzu».
SAD: Hodočašće povjerenja u Chicagu

Taizé susret - dio «Hodočašća povjerenja ne Zemlje» - održat će se u Chicagu 25. – 28. svibanja 2012. na DePaul University u Chicagu. Sudjelovat će mladi u dobi između 18 i 30 godina iz cijelog SAD-a te iz Kanade. Od sljedeće veljače, trojica braća Zajednice živjet će u Chicagu i koordinirati pripreme u gradu i u regiji. Između ostalog, u suradnji s prijateljima iz Chicaga naći će u obiteljima smještaj za mlade koji dolaze izvan Chicaga.
Braća će također putovati u SAD i u Kanadu u okviru priprema za vikend susret u Chicagu. Molimo vas da ih kontaktirate ako imate bilo kakve ideje ili prijedloge kako bi mogli širiti riječ. Molimo vas da se javite mailom
Za dnevnik

* Australija: od 8. do 18. rujna dva brata Zajednice će posjetiti Viktoriju, ACT-, New South Wales, Queensland i Južnu Australiju.

* U Južnoj Africi: Dva brata iz Taizéa bit će u Južnoj Africi od 22. rujna do 6. listopada. Sudjelovat će u proslavi 25. obljetnice Centra za kršćansku duhovnost u Cape Townu i nastaviti put u Johannesburg, Durban i Pretoriju. Poslijepodnevne molitve i razmatranja održat će se u «Regina Mundi» u Sowetu, 29. rujna 15 - 19 sati.

* Irska: 23. rujna - 3. listopada: Dublin, Ennis, Cork, Wexford, Clongowes, Maynooth, Bangor et Belfastu, jedan od braće će voditi niz molitava i susreta.

* Čile: Tijekom listopada, u Santiagu braća će nastaviti «Hodočašće povjerenja na Zemlji» sa susretima i zajedničkim molitvama.

Molitva

Zahvaljujemo Ti, Bože ljubavi, na našem bratu Rogeru. Iako je bio skroman i ranjiv, zračio je mirom srca. Davao je povjerenje brojnim ljudima, i mladima i malo starijima. Željeli bismo slijediti njegov snažni poziv na jednostavnost života i učiti od njegove težnje za otajstvom zajedništva koje je Crkva. I neka Tvoja ljubav obnovi lice zemlje!

Post je objavljen 26.08.2011. u 17:00 sati.