Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Paromlin ponovo među zagrepčanima

Pogledajte malo ove fotke, poznajete li ovo zapušteno zdanje? winkPogled sa jugozapada, od koncertne dvorane. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Pogled sa zapada, iz Paromlinske ulice. Snimio: Vanja


Nakon mnogo godina stari Paromlin se ponovo pojavio među zagrepčanima, više ga ne zaklanja kompleks starih zgrada za koje, iskreno, pojma nemam za što su se svih ovih godina upotrebljavale. Razlog za takvo iznenadno uskrsnuće je rušenje tih zgrada za izgradnju novog parkirališta koje će se nalaziti zapadno od Paromlina. Teško mi je u ovom trenutku reći da li je to za Paromlin dobra ili loša vijest, no ako ništa drugo sad ćemo ga bolje vidjeti sa ove strane.

A za vas koji biste ga rado pogledali i iznutra, pogledajte POST na blogu "Croatian Infiltration Group", ekipe koja voli istraživati napuštene građevine koje u pravilu nisu otvorene za javnost.
Ako vas ta tema zanima, pogledajte i druge njihove postove na kojima ćete naći opise posjeta većini poznatih hrvatskih zapuštenih objekata (kompleks na Petrovoj gori, napuštene vojarne itd) te čak i područja Černobila.

Što se Paromlina tiče, njihovu proširenu zbirku fotki možete vidjeti i OVDJE, a sjetite se da se i na ovome blogu moglo vidjeti raznih fotki unutrašnjosti Paromlina - bacite pogled OVDJE na Ivanove fotke!

Za kraj, evo kratke povijesti Paromlina preuzete s raznih web izvora:

1862.: Počela je gradnja mlina prema nacrtima Janka Jambrišeka u blizini željezničkoga kolodvora.
1863.: Sagrađen je tvornički dimnjak visine 30 metara.
1895.- 1900.: G. Carnelutti projektira i nadograđuje prizemnu poslovnicu.
24. srpnja 1906.: Paromlin zahvaća požar u kojem je zgrada uništena do temelja.
1907.: Počinje druga faza gradnje Paromlina u kojoj J. Deutsch i L. Honigsberg obavljaju građevinske radove, a za krovnu konstrukciju prvi put u ovim krajevima upotrebljavaju armiranobetonsku konstrukciju.
1916.: Gradi se skladište i 45 metara visok novi dimnjak.
1925.: Izbija novi požar u zgradi skladišta.
8. ožujka 1988.: Zgradu Paromlina zahvaća jedan od najvećih požara u Zagrebu nakon Drugoga svjetskog rata, u kojem je uništena cijela zgrada osim njenih vanjskih zidova.

Na kraju, zahvaljujem GP-u na dojavi ove vijesti koja me je potakla na pisanje posta!


Post je objavljen 25.08.2011. u 16:42 sati.