Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Jedan sasvim osobit susret s knjigom

U tijeku Velike izložbe relikvija u Zagrebu dogodilo mi se nešto o čemu nisam do sad pisao. Može se reći svojevrsno nadnaravno iskustvo susreta s knjigom! Knjigu sam kupio u jednoj knjižari nedaleko Trga bana Jelačića, a u trenutku dok sam je kupovao nisam niti shvatio da sam tu istu knjigu sramežljivo pogledavao u toj istoj knjižari još krajem zime ove godine ali onomad nisam imao pri sebi novaca da je kupim!

Evo je:

Photobucket

Knjiga je na engleskom jeziku. Tiskana u Indiji, Pilgrim Press, Varanasi, (grad Buddhine prve propovjedi) a napisana početkom 20.-og stoljeća. Pisac Walter Yeeling Evans-Wentz (1878.-1965.) je čovjek od ogromne važnosti u povijesti budizma na Zapadu. Ovaj antropolog i pisac proslavio se kao jedan od pionira izučavanja tibetanskog budizma, a poznat i po svom prijevodu slavne "Tibetanske Knjige mrtvih"

Kao što je vidljivo sa slike knjiga je posvećena prije svega liku i djelu Jestuna Milarepe jednoga od ključnih svetih ljudi tibetanske budističke povijesti. Ta je mistična biografija obuzimala podjednako maštu prvih Zapadnjaka koji su izučavali budizam tada pred stotinjak godina kao i nas danas! Istinita je to priča koja govori o transformaciji zloga i osvetoljubivog crnog maga u prosvjetljeno i benevolentno biće. Poučak da možda i za nas koji smo ponekad puni bijesa i ogorčenosti ima nade te da je potpuna transformacija moguća u toku jednog jedinoga životnog vijeka.

Knjigu sam tek počeo ozbiljno čitati danas. Ono što me osobito raduje je temeljiti skolastički pristup materijalu (pisac je napomenimo opet bio ozbiljan učenjak sa Oxfordskog koledža). Iako knjiga ima svoju temu u vidu biografije Milarepe, već u uvodnih nekoliko stranica pisac je uspio temeljito ali pregledno čitatelju izložiti najbitnije informacije o tibetanskom budizmu- od najranije povijesti dolaska budizma na Tibet do povijesti razvoja u različite škole učenja. Dakle čak i čitatelj koji je samo načuo neka imena osoba ili neke izraze, pojmove moći će se nakon uvodnih poglavlja dobro orijentirati zahvaljujući transparentnosti piščeva stila.

Photobucket
Fotografija relikvija Svetog Milarepe koje sam načinio u toku izložbe u Zagrebu 13. i 14. ovog mjeseca.
Za susret s relikvijama nisu neuobičajene pojave nadnaravnih iskustava u vidu iscjeljenja, izliječenja od bolesti ili pak slučajevi neobičnog pronalaska unutarnjeg mira (takvi slučajevi zabilježeni su više puta u tijeku međunarodne turneje).
Kao plod ove civilizacije (iako ne i njezin sljedbenik) i ja sam iznimno sklon instant rješenjima pa sam, može se valjda reći, makar i podsvjesno bio razočaran kad nakon susreta s relikvijama nisam bio lansiran u više domene svijesti ili nešto slično... Ne, nisam... ali sam zato odlutao do knjižare i uzeo u ruke knjigu koja me već nakon prvih desetak stranica tako razveselila da sam joj morao posvetiti ovaj članak na blogu!

O knjizi bi moglo biti još riječi i to uskoro jer sam našao poglavlje koje jednostavno moram ovdje na blogu obraditi. O čemu se radi? To neka bude iznenađenje! Recimo samo da je jako provokativno!
Lijep pozdrav do čitanja

Post je objavljen 25.08.2011. u 15:20 sati.