Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Zgodna konobarica!" (Upadi u ugostiteljskom sektoru)

Poslije pisanja o upadima, jedna tema za koju se tijekom vremena skupio interes je - kako upasti ženi koja je na radnom mjestu? To će većinom biti kafić, trgovina, kladionica, dijeljenje letaka, i sl.

Kao i kod bilo kojeg hladnog upada, prijeći preko straha od prilaska će biti veliki problem. Znam vrlo malo muškaraca koje već sama pomisao neće paralizirati, a okolina povezana s ovakvim upadom im neće nimalo pomoći. Najveći problem je mogućnost publike, koja će dokrajčiti dobar dio i one manjine koja bi uopće počela razgovor s nepoznatom ženom (pitanje 21). Zatim postoje ometanja, buka, neprikladnost situacije, činjenica da joj svaki čas netko upada i, naravno, samo pitanje hoće li njena reakcija biti dobra zbog toga što je upad dobar ili zbog toga što mora biti ljubazna prema kupcima.

Otvaranje ne mora biti posebno ekscentrično iako, što je užurbanija situacija, to imaš manje vremena i više trebaš materijal velikog kalibra, kao dvosmislene komplimente. Već i običan komentar o tome kako nema puno ljudi će poslužiti, nakon čega možeš personalizirati razgovor (recimo, što radi u tim satima kad nema prometa). Bilo što osobno će biti bolje od tipične poslovne transakcije (da, hvala, molim... dosadno) Najbolje prilike javljaju se u tihim mjestima, gdje recimo ona radi opuštenu smjenu bez puno posla.

Osobno, ne bih upadao ženi koja se čini vrlo užurbana, u vrlo zaposlenom mjestu, ako je iza mene je red itd. Društveni pritisak ("flertujem s nekim tipom dok me svi gledaju, aaaaa!") i manjak vremena za stvaranje dojma (prisiljena je prihvatiti ili odbiti te čisto po prvom dojmu koji, ako ne izgledaš kao model, vjerojatno neće biti dovoljan) brzo će dokrajčiti tvoju karijeru. Iz ovih razloga upade ženama na radnom mjestu svrstavam u zgodnu zanimaciju kada se ukaže prilika, a ne nešto što bi trebalo ciljano raditi.

Problemi tu ne prestaju. Čak i u tihim, manje posjećenim mjestima, opet će ona morati povremeno raditi nešto drugo, što će učiniti razgovor isprekidanim i manje prirodnim. Teško je pronaći ravnotežu između razgovora i stalkanja (što ako neko ometanje potraje, hoćeš li ostati i čekati? Pomaže ako se imaš baviti nečim svojim). Ako nakon 10ak minuta (podložno tome kako teče razgovor i koliko je ometanja) osjećaš da dobro reagira na upad, istakni da bi volio pričati s njom bez prekida i pozovi je da se negdje poslije nađete ili da razmijenite brojeve.

Priča li s tobom zato što joj je to zadatak, ili zato što joj se sviđaš, također nije lako reći. Najprirodnije je da tijekom ili odmah nakon kupovine toga što inače kupuješ otvoriš razgovor i vidiš kamo će te odvesti. Osobne teme su dobar test - ako na nešto što nema veze s poslom odgovara samo s "da", "ne" i "ništa", nije zainteresirana. Prihvati od**b i produži.


Ne brini se ako budeš ljubazno odbijen. Čak i ako si iznimno šarmantan, opet su dobre šanse da ne uspije. Zamisli to ovako: upadneš desetero žena. Od toga četiri-pet imaju momka/muža. Jedna je loše volje jer joj je taj dan poplavila kupaonica i nije se stigla našminkati. Za dvije jednostavno "nisi njen tip" (zapamti, ona si to može priuštiti). To ostavlja samo dvije-tri koje će pozitivno reagirati. Nemoj na to gledati kao na rulet u kojem vjerojatno nećeš uspjeti, već kao na nešto što te ništa ne košta, trening samopouzdanja, zabavu i potencijal za lijepe stvari.

Kao i uvijek, bit će ti od pomoći postaviti okvir tako da joj svojim upadom činiš uslugu i donosiš nešto zanimljivo u njen dan. I to i jaja od čelika.

Hej, čak i ako ne uspiješ i ispadne da si samo nešto sitno kupio, barem si povećao BDP belj

Post je objavljen 23.08.2011. u 11:15 sati.