Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/filipifran

Marketing

Jelovnik prije i poslije treninga/utakmice

Nema nikakvih obavijesti a blog nam je prazan ...
Ajmo malo o prehrani naših malih sportaša. Ne znam jeste li i Vi kao ja imali nedoumice što i kada nam djeca trebaju jesti kad imamo trening, kad imamo utakmicu, dan prije , poslije...
Nije moje područje djelovanja ali evo što saznadoh iz usta jednog nutricioniste a i na brojnim sportskim portalima po kojima švrljam ovih dana.

Prehrana bogata kompleksnim ugljikohidratima koji se nalaze u tjestenini, voću, povrću i žitaricama važna je za svako dijete, a za mlade je sportaše još i važnija. Ugljikohidrati se u mišićima pohranjuju u obliku glikogena i osiguravaju gorivo za bavljenje sportom, pa će takva prehrana omogućiti dulje aktivnosti.

Prije i nakon natjecanja najbolji su – pogodili ste – ugljikohidrati! Lako se probavljuju i najbrže pune mišiće. Treba izbjegavati masnu hranu jer se ona mora duže probavljati.
U periodu od sat vremena prije natjecanja ne treba jesti hranu sa šećerom odnosno najbolje ništa, osim hladnih napitaka, pretpostavljajući naravno da je 2 do 3 sata prije treninga/utakmice dijete imalo adekvatan obrok. Šećer izaziva privremenu provalu energije nakon čega uvijek slijedi “pad šećera” u krvi zbog čega će se dijete osjećati umornije nego obično.
Npr. ako imamo utakmicu prije podne :
Navečer treba pojesti večeru bogatu ugljikohidratima, piti dosta vode tijekom večeri i jutra.
Ujutro neka jede žitarice, tost, eventualno palačinke .Znači - NE, hrenovke, salamu, masne sireve, čips, pomfrit, majonezu, krafne, kroasane....
Prije utakmice može pojesti energetsku pločicu s vodom.

Ako imamo utakmicu poslije podne :
Ujutro obilan doručak (izbjegavajte masnoće) a za ručak neka pojede neku tjesteninu, lagane njoke ili kvalitetan sendvič ( integralni kruh, tuna, piletina ili sl.). Umjesto navedenoga može ranije ručati te pojesti još nešto malo i lagano prije utakmice.

Kada je vruće a dijete se bavi sportom, treba tijekom aktivnosti piti četiri do osam gutljaja vode svakih 15,20 minuta. Ali ako se dijete osjeća kao balon pun vode, ne tjerajte ga da stalno pije. Potrebna količina vode ovisi o veličini tijela i stupnju znojenja. Skriveni znak dehidracije je suhoća u očima, nosu ili ustima, a očitiji su odsutnost znojenja, vrtoglavice i umor.

PREPORUKA:
2 sata prije treninga/utakmice:
- lagani obrok s rižom, tjesteninom ili cornflakes
Za vrijeme treninga/utakmice:
- svakih 20-tak min 1 dcl vode
- kod velikih napora eventualno komadić banane ili čokoladice
30 minuta nakon treninga/utakmice:
- voda+kockica čokolade ili energetski napitak
- svježe ili suho voće (najbolje banana) ili voćni jogurt

Pa da vidiš rezultata dok ih stavimo na ovaj režim!
P.s. ako treba sutra stavim preporuku jelovnika za mame i tate ;-)




Post je objavljen 22.08.2011. u 22:05 sati.