Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zasto se Japanci naklanjaju pri pozdravljanju?

Dobro, ne naklanjaju se samo pri pozdravljanju - naklanjaju se i pri telefonskom razgovoru, iako ih sugovornik ( uglavnom) ne moze vidjeti. Radnici u japanskim zracnim lukama se naklanjaju pri doceku ili ispracaju leta. Cak i oni koji navode zrakoplov na gate. Naklanjaju se i njihovi kolege koji rade na zeljeznici - nakon sto propisno uguraju sve putnike u vlak, dostojanstveno se naklone i u tom polozaju ostanu dok vlak ne ode.



U stvari, ovi nakloni su "moderna" verzija tradicionalnog japanskog pozdravljanja i susreta sa visepozicioniranim osobama. Naklon je samo jedan od "amandmana" koji su uvedeni u reformiranju japanskog drustva 645. godine nove ere. Prije toga, prema kineskim zapisima iz treceg stoljeca nove ere, osobe viseg ranga "pozdravljale" su se klecanjem gdje su obje ruke morale dodirivati tlo.
Nakon reformi, uveden je naklon, sto je bila imitacija slicne prakse u Kini. Sa naklonom osoba spusta svoj pogled prema zemlji u jednu pozu bespomocnosti sto implicira da ta osoba nema namjeru napasti sugovornika, ili osobu koju pozdravlja.

Naravno kao i u svim reformama u tradicionalnim drustvima, trebalo je proci neko vrijeme da novi obicaj zazivi. Nekoliko desetljeca nakon uvedenih promjena, car Tenmo je izgleda izgubio strpljenje te je 682. godine N.E. izdao zurno priopcenje u kojem je kazao da ljudi i dalje pozdravljaju starim stilom klececi ili valjajuci se po podu. Od sad, kazao je car Tenmu 682. godine, ovaj staromodni nacin mora biti odbacen! Pozdravljajte naklonom u stojecem polozaju, naredio je.
Izgleda da je mislio ozbiljno jer vec vise od tisucu godina Japanci slijede tu zapovjed. Caru se nije dobro zamjeriti.

Post je objavljen 22.08.2011. u 05:59 sati.