Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Fatamorgana na horizontu jednog preporoda
U toku evolutivnog kaljenja ljudskog bica, priroda kao da mu poklanja jednu snaznu zastitnu opnu kako bi se odjenuto lakse prilagodilo surovom izazovu razvojnog toka kroz sve zavrzlane i suprotnostne cudi specificnih drustvenih epoha.
U toj se, na oko nevidljivoj opni, Covjek, za razliku od svih ostalih bioloskih vrsta, krece prividno odlucniji . Maskenbalni strijelac, manjkavog pouzdanja, ta mu kamuflazna opna omogucuje daleko siri dijapazon legitimnih svojstava sve do stjecanja krila, kojima se uznosi u nebeske visine, da u gromadama oblaka isklese svoju prikrivenu narav u imanentni lik Boga, koji ce preuzeti odgovornost za sve njegove „nelogicne“ rabote.
Trebala su minula stoljeca prosvjetiteljskog radjanja, klasicne Njemacke filozofije, Morganovog Porijekla porodice, Darwinizma, Marksove humanisticke znanosti postavljene na temeljima triju drustvenih stupova: materjalistickog pojmanja historije, klasne borbe i ekonomskog viska vrijednosti, da bi se konacno razjasnila ta kamuflirana evoluirajuca ljudska cud.
Mozda se ta opna isprva radja kao vrisak novorodjenceta, sok kojeg dozivljava kod prvog bolnog udisaja kisika.
Tesko bi bilo zaobici kod toga samu pojavnost lazi, za ciji se kompleksni razvojni sustav trebalo pojaviti Krscanstvo, kao najkompetitivnija drustvena izraslina koja ce preuzeti svu odgovornost i brigu na njenom daljnjem njegovanju, sve do stupnja metamorfoze u vodecu moralnu nakazu cjelokupnog civilizacijskog ustroja ljudske danasnjice. Mladi IMF-ov Hitler G.W. Bush nece slucajno pribjeci poznatom uzviku kad krece na globalno osvanje: „ S Isusom jer me promijenio iz dna duse!“
Najveci zlocini u povijesti cinjeni su i opravdavani kao borba protiv velikog Sotone koji nastoji poremetiti postojeci drustvenu red opce neupucenosti, na kojem je zasnovana klasna Imperija lazi, kultivirano neznanje, zabluda, sistematsko unapredjenje svih izvornosti nasilja, vjecnog neprijatelja: ( Danas se on pojavljuje u Cameronovoj Britaniji kao „Zlocinacka banda“ , u Hrvatskoj nacionalistickoj tvorevini kao „Srpski neprijatelj“, „Komunjara“, u svojevremenoj Maovoj Kini kao „Banda Cetvorke“, u Staljinovoj klaonici kao „Kulacki element“, u Hitlerovom paklu kao „Rasni anticionizam.“ Drugim rijecima, stvara se umjetni sustav „neprijatelja“ tamo gdje ga nema i gdje ga treba izmisliti kao osnovni motiv ocuvanja postojece Idile u kojoj caruje istinska vladavina jaceg nad slabijim bicem, ozakonjena otimacina , edukativno nasilje u ciscenju zdravorazumskog mozga, progon svake drugosti koja ne nalijeze praviljno na sablonu taste nadmenosti, egoizma, uobrazenih velicina ili pak osjecaja nemocne inferiornosti.
Gdje god se njeguje takvo iskrivljeno i manjkavo lice, priroda kao da ga sazalijeva, te mu poklanja zastitno odijelo, uzdajuci se, kad jednom postane samo svoj Covjek da ce ga odbaciti kao sto zmija, na osuncanoj hridini, odbacuje svoju pohabanu ljusku.


Post je objavljen 21.08.2011. u 15:49 sati.