Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malibratkarlo

Marketing

100. KOLUMNA ka LIBRAR: SVE ZA TURIZAM A TURIZAM NI ZA ŠTO

Pomalo je zabavan ali i tragikomičan naš turizam. Kao što znate nedavno se podno Biokova u Makarskoj glavom i bradom ukazao lažni šeik. Uskoro nakon toga 15 km. dalekim Igranima uskrsnuo je u moru sa svojim mačem Escalibur legendarni kralj Brita Arthur sa svojim vitezovima okruglog stola.Sve se odvijalo pod sloganom sve za turizam a turizam ni za što.
Makarsko primorje sa svojim magićnim prirodnim ljepotama i impresivnom vizurom Biokova je brand sam po sebi, pa ne čudi što je omađijalo i šeike i kraljeve.
Drago mi je da i sam mogu biti promotor turizma u Makarskoj. Nedavno sam po velikoj vrućini na upit znam li njemački, s guštom dvije Njemice desetak minuta vodio i objašnjavao im gdje je autobus za Podgoru. Usput su nailazili neki motoristi i nudili smještaj. Pa da Makarska nije inovator u svemu , pa i u bukingu soba.Što će nama agencije to je zastarjelo. U Makarskoj se sve prodaje transparentno ,po običajnim zakonima, na ulici. Od prodavanja pića na plažama u hodajućim frižiderima, prodavanja brodskih izleta, prodavanja stresne glazbe po diskotekama do zore.Prodavanja bureka i ostale hrane u pekarama i fast-foodovima od 0-24 sata ,koje su svojim "zakonskim" useljenje u širi i uži centar razveselili gladne domaće i strane turiste. Kada završi zabava u discu, bjelosvjetska mladež može s burekom i sendvičem nadoknaditi izgubljenu energiju, doči sebi i nastaviti glasno partijati na rivi do zore. Takvu ponudu hrane u zornjak nema ni Zriće, a kamoli druge turisticke destinacije u Hrvatskoj, pa i na Mediteranu. A vi koji pokušavate spavati u obližnjim kućama, imajte uvijek na umu da dok traje sezona nema odmora, za dobrobit svih nas.
Kao što kažem svi nešto prodaju i kupuju, pa tako inspekcijske službe i policija prodaju zjake. Vidim po gradu plakate: "SOS Makarska. Smrad i buka nama, a profit njima". Kako se to može i smije pisati u jednoj demokrataskoj zemlji?
Još nam samo treba da nam se poslije šeika i uskrslog kralja Arthura u Makarskoj pojavi Robin Hood iz Šervudske šume sa svojom družinom i da počme pljačkati mirne neo - tajkune iz obližnjih luksuznih jahti, koji su svoje bogastvo mukutrpno i pošteno stekli radom više generacija. A opljačkano davati onim bezprizornim ljudima koji skupljaju otpad iz kontejnera i tako kvare sliku o našoj Lijepoj.
Ali ne bi se htel mešati u to. Jer moja misija je i promoviranje turizma i kroz ples . Zato se ne libim zaplesati bilo gdje. Jedan je pjesnik kazao: dan bez plesa je izgubljen dan. Možda će se neka Poljakinja, Mađarica, Talijanka, Njemica, Bosanka. . . vratiti i dogodine da bi se sjetila kako smo uz radosni osmijeh i podršku zjezdanog neba plesali na Glavici, na karnevalu na Kačićevu trgu,Ribarskoj noći na Pliščevcu, Lištunu. . .

SVE ZA TURIZAM A TURIZAM NI ZA ŠTO!!!

p.s Nedavno sam pročitao meni zanimljivu svjetionik misao:" Čitav čovjekov život je jedno putovanje i potraga - za srećom, ljubavlju, zdravljem, istinom ili mirom"

Dodatak postu: Sve za turizam a turizam ni za što - p.s. 2
Šećer na kraju: Da se referiram na tekst vrlog autora i vrsnog poznavatelja turizma i Izvršnog urednika u "Makarskom primorju". Nema viška gostiju u Makarskoj, svaki je turisticki gost dobrodošao. Prošao sam dobar dio svijeta i svugdje sam se osjećao dobrodošao. Znao sam na nekim putovanjim u inozemstvo letiti avionom i spavati u komfornim hotelima što privatno, što kao sportski reprezentativac ili sportski sudac sudeći i pohađajući međunarodne seminare diljem Europe. Ali isto tako znao sam autostopirati i spavati u vreći za spavanje diljem cijele Ligurske i Azurne obale i Europe. Uvijek sam bio primljen kao dobrodošao gost - turist, nitko mi nije zavirivao u novčanik. U Makarskoj nema viška gostiju nego majnka turisticke vizije i strategije onih struktura koji su za to zaduženi. U Makarskoj se nikad neće razviti elitni turizam što se želi pogrešno napraviti, taman tri šeika ulagali. Zašto? Jer se neda išekati geografska mikrolokacija Makarske i njezino zaleđe. Makarska nije geografski pozicionirana kao Hvar, Sv Stefan i slične lokacije. To je turisticki abak, ako niste znali.

Post je objavljen 20.08.2011. u 17:00 sati.