Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Što muškarci misle o šminki

Svake milisekunde, jedna žena u svijetu petlja po svojoj torbici sa kozmetikom, u kupaonici ili vani. Zažarenim pogledom promatra ruž za usne ili labello s okusom planinsko-prirodne-limunom-aromatizirane mente, otvara ga i prinosi usnama. Zatim provjerava sljedeće detalje: je li puder na mjestu, i daje li dojam previše ili premalo rumenila? Što je s onom aknom koju je jučer primjetila na desnom obrazu? Jesu li trepavice dovoljno duge i crne? Naposljetku se provjerava u malom osobnom ogledalu i kima glavom, zadovoljna postignutim efektom.

Koliki je zapravo taj efekt?

Kratki odgovor: prilično mali, ali svejedno bitan

Dugi odgovor: Dobra šminka može znatno naglasiti ljepotu, iz prosječne u lijepu i iz lijepe u "wow", kao što vidimo svaki dan u filmovima, magazinima i drugdje. Još bolje, društveno je prihvaćena. Ukusna šminka se prihvaća i očekuje jer se od žena očekuje da održavaju ili poboljšavaju svoj izgled na sve moguće načine, i nitko ne gleda na nju kao nešto negativno, kao što bi recimo gledali na muškarca koji bi hodao uokolo sa smotanom čarapom u hlačama. Zatim, žena koja se lijepo našminkala se osjeća samopouzdanije. Iako to za muškarce nije previše bitno, ona će se ugodnije osjećati pa se isplati.



Nažalost, postoje i dva problema. Prvo, efekt šminke je ograničen. Šminka više naglašava postojeće nego što daje nešto novo. A budući da se u nekom trenutku moraš naći i bez šminke, taj kontrast dodatno smanjuje efekt. Ne želiš biti žena iz tipične muške priče da se šokirao kada se ujutro probudio s njom i prestrašio se lica kojeg je vidio.
Stoga, preporučam konzervativnu uporabu. Nešto za čuvanje usana zdravim i ne-ispucalim? Da. Napadno crveni ruž? Ne. Hidratantno mlijeko za kožu? Da. Puder koji će zamaskirati nezgodnu nečistoću kože? Da. Toliko pudera da se u vrućini cijedi niz tebe? Ne. Ako te netko sljedeći dan ne bi prepoznao, šminke je previše. Ovo je zdrav razum.

Nažalost, zdrav razum i nije baš toliko raširen koliko se misli. Svaku večer viđam istinski lijepe žene, prekrasnih lica i zavodljivih tijela koja već na prvi pogled pozivaju na prilazak i upoznavanje, uništenih zbog loše i pretjerane šminke i loše mode. Na twitteru sam nedavno linkao ove genijalce iz jedne danske modne agencije, koji čine fantastičan primjer svega što ne treba raditi.

Ukratko, viđam svjetlucave, napadne i krvavo-crvene ruževe na ženama koje su iz nekog razloga odlučile da je biti vampir popularno. Viđam frizuru unakaženu svim mogućim "spikey" oblicima osim normalne privlačne ravne, valovite ili kovrčave kose s kojom smo rođeni. Vidim naslage pudera ispod kojih moje oko, istrenirano evolucijom, odmah prepoznaje da to nije prirodna koža. Vidim loš odabir odjeće, od mrežastih/svjetlucavih hulahopki i štikli/čizama s ničim sve do pojasa. Vidim gigantske, redikulozne grudi s plastičnih operacija i salona za tamnjenje. Vidim crne trepavice koje naglašeno strše poput bodeža, i ogromne, slonovske naušnice, lance i ogrlice koji kao da su došli iz talionice metala.

Te žene su, u pokušaju da se poljepšaju, same sebe sabotirale. Nemoj biti takva žena. Sjeti se da je manje više i da šminka može imati značajan pozitivan efekt, no još veći negativan.

Moj osobni pogled? Priličan sam naturalist, i draže mi je manje šminke nego više. Također, za razliku od većine, ne volim visoke pete, jer ih smatram nečim lažnim i nametnutim od površnog društva da bude umjetan seksualni simbol, slično veličini penisa.

A šminka za muškarce? Budući da su čistoća lica, usne i trepavice samo mali dio privlačnosti njegovog lica, a njegova fizička privlačnost je samo mali dio ukupne privlačnosti, vjerujem da se o tome ne trebaju brinuti osim iz čisto zdravstvenih razloga.

Post je objavljen 19.08.2011. u 10:06 sati.