Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Dominikanski projekt volontiranja za laike


Što je D.V.I.?

D.V.I. je internacionalni projekt Dominikanske Obitelji, kojim se laici šalju u dominikanske zajednice širom svijeta da zajedno podjele misiju i propovijedanje.
Nastao je 2000. godine, iako su i prije te godine, dominikanci i dominikanke imali projekte volontiranja na nacionalnim razinama.


Pogled uvis

D.V.I. je rođen iz jednog pitanja: Na koji način, na internacionlnoj razini možemo osnažiti suradnju laika i redovnika-ca Dominikanske obitelji u misiji Propovjedanja.

Dosad je oko 60-ak volontera završilo svoju misiju sa većim uspjehom i ponekom poteškoćom. Ovo znači da je D.V.I. još dijete koje se može poboljšati i narasti. Svaka zajednice, kongregacija i pojedinca može dati svoj doprinos rastu. Ono što je do danas učinjeno skup je mnogih sramežljivih “da”; i osoba i zajednica…

Kako djeluje DVI?

Glavni sudionici ovog projekta osim volontera-ke koji odlučuje posvetit 1-2 godinu vlastitog života za druge su: zajednica koja šalje, zajednica koja prima, i internacionalna grupa koja koordinira.

Sestra Rose Ann Schlitt, op. i fr. Edward Ruane op. su odgovorni u upravi. Zadaća sestre Rose Ann je da kontaktira dominikanske zajednice i kandidate laike zainteresirane za misiju i olakšavanje međusobnog upoznavanja. Završni rezultat je slanje kandidata u zajednicu u kojoj sudjeluje kao volonter u misijskom projektu.

Otvorit vrata vlastite kuće - samostana je izazov. Izazov je i za kandidata koji ostavlja svoj “svijet” da se izloži drugom, te da od ovog bude mjenjan. I za sam Red ovo je izazov, koji se hrani entuzijazmom svih dominikanki i dominikanaca koji su već imali sličnih iskustava.

D.V.I. je zamišljen kao projekt zajednice u kojoj bi i najmanja zajednica braće i sestara mogla sudjelovat.
U projektu se može sudjelovat: govoreći o ovoj mogućnosti “osobama u kojima prepoznajemo misijski poziv”, prihvaćanjem laika u zajednicu gdje se zajednički podjeljuje misija, informacijaom drugih članova dominikanske obitelji, te zadnji, ali u biti prvi - pratnja projekta molitvom.

Bitne sastojnice D.V.I-a

1.Volonter-ka
2.Zajednica koja šalje
3.Zajednica koja prima
4.Internacionalna grupa koja koordinira

1.Volonter-ka
Je laik stariji od 21 godinu sa jednom određenom duhovnom zrelošću, i privrženosti Dominikonskom Redu. Laici koje osjećaju određeni poziv za misijama tamo gdje su već prisutni misijski projekti, da podjele svoje znanje sudjelujući u propovjedanju...

2.Zajednica koja šalje
Je zajednica braće, sestara, ili kojeg druge dominikanske stvarnosti, koja poznaje kandidata, te ga prati u odlučivanju i podržava u misiji.

3.Zajednica koja prima
Je zajednica koja otvara svoja vrata da bi ugostila volontera. Prima ga i prati u misijskom hodu. Djeli život s njim-njom. Nudi jedno posebno sudjelovanje, dijalog, i zajednički rad. Zajednica i volonter zajedno otkrivaju novu dimenziju života u istoj Dominikanskoj Obitelji.

4.Internacionalna grupa koja koordinira
Je određena od uprave Reda za animiranje, vođenje i olakšavanjeovog projekta.

Najautentičnija i najrealnija izvješće o D.V.I. mogu dati oni koji su ga proveli i oni koji ga još žive. U knjizi naslova “Primicias. Voluntarios y voluntarias en la misión dominicana” ( Prve mladice, volontari i volenterke u dominikanskoj misiji) izabrano je 15 svjedočenja laika volontera. Tekst sadrži refleksije, pitanja, sumnje i radosti napisane od sudionika u vrijeme trajanje njihovog misijske službe.


Volonter podučava

Evo par misli iz knjige:

”Mi smo jedna multikuturna zajednica…

Ovdje sam naučio kako kao laik mogu doprinjet dominikanskoj misiji…

Ono što najviše držim vrijednim u iskustvu volontarijata je; da je san oca Dominika moguće ostvarit.

Redovnici-ce i laici mogu raditi zajedno. Ne samo raditi nego i živjet zajedno.

Ovo je uistinu “Sveto Propovjedanje”. Izazov je shvatiti da nismo samo redovnici i laici, nego smo braća i sestre. Kad jedan otvori vrata dočekuje u zagrljaj osobu koja ulazi, od tog susreta raste osoba koja ugošćuje i ona koja ulazi. Otvorit vrata je otvorit i dio samog sebe.


Ako netko želi drugih informacija o D.V.I ili želi nabavit knjigu (dostupna samo na španjolskom) može posjetit web stranice D.I.V-a ili obratit se na dvi@curia.op.org .






Post je objavljen 21.09.2011. u 22:09 sati.