Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Blaženi Rajmund iz Capue


5. listopada

Rođen je u plemićkoj obitelji de Vineis (delle Vigne) u Capui, oko 1330. Poslan u Bolognu radi studija i tu "čudesno pozvan od Dominika", stupio je u Red oko 1350.

Kao XXIII. učitelj Reda (od 1380.) odlučno je promicao reformu Reda nastojanjem oko molitve i primjerom evanđeoskog života. Pri tom ga je hrabrila sv. Katarina Sijenska, kojoj je bio duhovni vođa i životopisac. On je njoj bio izvrstan učitelj, a ona je njega nagovorila da djeluje u službi Crkve i pape, koji je tada boravio u Avignonu.

Sveto je preminuo u Niirnbergu 5. listopada 1399., dok je bio u pohodu njemačkim samostanima. Lav XIII. potvrdio je 15. svibnja 1899. njegovo štovanje. Tijelo mu je preneseno u Napulj.

BI. Rajmund je 14. lipnja 1396. u novoosnovanoj Dalmatinskoj provinciji osnovao u Zadru "studij teologije" (studium theologiae), za koji neki uvaženi povjesničari smatraju da je to bilo "opće učilište" (studium generale), a time i prvo veleučilište u Hrvatskoj.


Blaženi Rajmund iz Capue

Iz Pisama blaženog Rajmunda iz Capue, prezbitera

(O utješnom ohrabrenju oca učitelja Reda Rajmunda, upućenom priorima, očima i braći koji su živjeli u samostanima opsluživanja: Opuscula et litterae, Romae, 1899., str. 112-113.)

Bit ćete dobro sjeme, poseban narod blaženog Dominika

Predraga i ljubljena braćo u Gospodinu Isusu, od srca vas u Kristu blagoslivljam i pozdravljam.

Zahvaljujem Bogu što vam je dao svoga Svetoga Duha, koji vas vodi k svetom samostanskom opsluživanju, da nasljedujete svete oce, naše prethodnike, koji su, slijedeći stope blaženog Dominika, stupali najispravnijim putem.
Zato ćete s Božjom milošću, biti dobro sjeme, rod izabrani, poseban narod blaženog Dominika, postat ćete svjetlo drugih i sol.

A zaklinjem vas, braćo, milosrdnom ljubavlju Gospdina našega Isusa Krista da se ne strašite bilo kojih koji vam se protive ili vam prijete, a niti se zbog bilo kakvog opakog savjeta nemojte odvratiti od svetoga djela i od svetog života što ste ga započeli.

Uostalom, braćo moja, ne želim da se zbog toga bilo kako oholite ili prezirete druge koji drukčije žive. Moćan je, naime, Bog i njima dati Duha Svetoga.
Osim toga, možda su oni miliji Bogu nego vi. Znamo, naime, da tjelesno vježbanje malo koristi, a pobožnost je za sve korisna. Pa ako oni, služeći se mesom i vinom, više obiluju u pobožnosti, svakako su bolji od vas pred Bogom, jer kraljevstvo Božje nije jelo ili piće, nego ljubav prema Bogu i bližnjemu.

Ne želim, dakle, da se smatrate boljima od drugih, nego od svih nižima i kao oni koji, slabi i nemoćni, trebaju tih pomagala kojih drugi ne trebaju. Jer, ako ja, služeći se mesom i vinom, ispravnim i cijelim srcem ljubim Boga svoga i svoga bližnjega, a ti zbog toga jela i pića prezireš svoga bližnj ega, tvoj a se uzdržljivost pred Bogom neće moći izjednačiti s mojim blagovanjem.

Sjetite se apostolskog nauka: Misli li tko da jest štogod, a nije ništa, sam sebe vara. Čuvajte se, braćo moja, one zvijeri uznositosti i samodopadnosti, koja uništava i slabi svako dobro djelo.
I da vam sasvim otvorim srce svoje: ničega se u vama ne bojim više od te kuge ili zvijeri. I ništa tako ne želim kao to da to bude daleko od vas. I vi se isto tako bojte i za to molite Boga da vam dadne duha poniznosti.

Molim vas da često i žarko molite i za mene, vašega slugu, koji sam, slab i nenaoružan, postavljen na polje gdje se vodi velika bitka: da mi Gospodin dade svoga Svetoga Duha kako bih samo po njemu živio i za njegovu stvar pobijedio.



Post je objavljen 05.10.2011. u 00:10 sati.