Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Čekajući Splitsku aveniju

Dragi moji, ne znam da li ste kada promatrali pravila po kojima su ulice u pojedinim gradskim kvartovima dobivale imena ... recimo, u Maksimiru je grupa ulica nazvana po slikarima (od Vlaha Bukovca pa nadalje), u Dubravi uglavnom po naseljenim mjestima (Slavonija, Bosna itd), u Trnju postoji dio sa ulicama nazvanim po rijekama (Bosutska, Kupska, Koranska, itd) dok su na Sigečici otoci, na Trešnjevci su grupirane ulice nazvane po starim gradovima (Cesargradska itd), mjestima u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (Krapinska, Čakovečka itd) ... a u novijim kvartovima se u Prečkom nalaze glazbenici, Španskom pjesnici, na Jarunu sportaši ...

No, zanimljivo je da Zagreb, za razliku od mnogih drugih gradova, nema "Veliki trg", "Glavnu ulicu" ili recimo "Željezničku ulicu" ili "Poštarsku ulicu". A još jedna zanimljivost je vezana uz ulice posvećene mjestima u Hrvatskoj - recimo, Splitu, drugom najvećem gradu u Hrvatskoj, nije posvećena niti jedna zagrebačka ulica (dok recimo svoju ulicu imaju i Kaštele, Solin i Trogir - svi na Trešnjevci/Ljubljanici)! Isto tako, svoju ulicu nema niti Rijeka, treći najveći hrvatski grad - iako svoju ulicu imaju Trsat ili Kastav (oba isto na Trešnjevci, jugoistočno od Remize)!

Osijek, kao četvrti grad po veličini, ima svoju ulicu, u sklopu "slavonskog kompleksa" u donjoj Dubravi, Varaždin (u Sesvetama) i Karlovac (u Remetincu) imaju svoje ulice na logičnim mjestima, počecima prilaznih cesta ka tim gradovima, no, recimo, Velikogorička ulica je na Savici, a ne na prilazu Velikoj Gorici. Bjelovarska, Križevačka, Vinkovačka, Puljska, Zadarska i Šibenska ulica su na Trešnjevci, dok su Vukovar, Dubrovnik i Gospić dobili glavne ulice nakon stradanja u Domovinskom ratu.

A kao "cvebu" na kraju posta spomenut ću Splitsku aveniju, naziv koji se pojavio u izdanju plana Zagreba za 1998./1999. godinu (izdavač "Trsat - Marco polo") koji to ime dodjeljuje još neizgrađenoj ulici paralelnoj sa Savskom (ponekad nazivanoj i "produžena Šarengradska"). Ne znam da li je to ime igdje još spomenuto (ja nisam svjestan toga), no očito je da će se Split još načekati dok dobije svoju ulicu ili čak aveniju u Zagrebu.
.

.


Izvadak iz spomenutog plana grada.

Post je objavljen 18.08.2011. u 14:36 sati.