O GI ovisi naše zdravlje ?
Na policama trgovina zapadnoeuropskih zemalja sve je više prehrambenih proizvoda na čijim je deklaracijama naveden i glikemijski indeks, GI. Zašto je on važan ?
Hrana može biti zaslužna za dobro zdravlje ili krivac njegovog posrtanja .
Cijela je priča započela 1981. godine kada su David Jenkins i suradnici iz odjela za znanost o prehrani sa Sveučilišta u Torontu "otkrili" glikemijski indeks. Preciznije, u krvi skupine dobrovoljaca uočili su različit porast razine šećera ( glukoze ) nakon što su jeli razne vrste ugljikohidrata i namirnica.
Utvrdili su sljedeće : kada jedemo jednostavne šećere, u krvi nam se "gomilaju" veće količine šećera nego kada jedemo složene šećere.
No to nije sve.Svi složeni šećeri ne podižu šećer u krvi u maloj mjeri ! Ugljikohidrate ili šećere, naime , znanost tradicionalno dijeli na jednostavne (mohosaharide) i na složene (polisaharide). Jednostani se šećeri dalje ne mogu raložiti na manje šećerne jedinice, a to su grožđani i voćni šećer. Složeni šećeri su sastavljeni od mnoštva jednostavnih šećera.
Indeks i opterećenje
Zašto je važan glikemijski indeks ? O čemu on ovisi i što znači kada je nizak ili umjeren,a što znači kada je visok ?
Glikemijski indeks GI je mjera koja govori o jačini porasta šećera u krvi nakon što se pojede određena hrana.Preciznije, taj indeks uspoređuje porast šećera u krvi nakon određenog obroka s porastom kojeg izaziva tzv. standard, odnosno čisti grožđani šećer (glukoza) ili bijeli kruh !
Kako piše časopis "Doktor u kući", vrijednost GI namirnice ovisi o nizu čimbenika, o vrsti šećera koji se u njoj krije, količini i vrsti prehrambenih vlakana koje sadrži, prisustvu bjelančevina i masti, ali i vremenu njezine pripreme i kuhanja.Tako namirnice koje sadrže topiva vlakna , poput graha, imaju niski glikemijski indeks, a one koje obiluju određenim vrstama škroba, npr.krumpir imaju visoki GI - čija je vrijednost još i veća kad je krumpir pečen !
Glikemijsko opterećenje GO je umnožak glikemijskog indeksa i količine šećera koju sadrži određeni obrok.Stoga je GO bolji pokazatelj o utjecaju hrane na porast razine šećera u krvi. Jednostavno objašnjenje daje nam mrkva koja ima visoki GI, a predstavlja malo glikemijsko opterećenje po obroku, jednostavno stoga što sadrži male količine šećera.
Prehrana s visokim Gi osigurava bržu opskrbu energetskih rezervi nakon sportske aktivnosti.
Gdje se krije koji indeks
Nizak GI :
jabuke, naranče, kruške, breskve
grah i leća
tjestenina
integralne žitarice
mahunarke
citrusi
jogurt, mlijeko
Umjeren GI :
med
džem
sladoled
kuhana riža
grožđe
banane
Visoki GI :
glukoza
bijeli kruh
kukuruzne
pahuljice
pečeni krumpir
grožđice
slatkiši, kolači
Post je objavljen 17.08.2011. u 09:38 sati.