Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Tess Gerritsen: "Vrt kostiju"

Već sam vas nekoliko puta gnjavila svojom oduševljenošću autoricom Tess Gerritsen pa stoga dopustite da to učinim još jednom njezinim posljednjim objavljenim romanom kod nas pod naslovom „Vrt kostiju“. S obzirom da je to sedmi kod nas objavljeni slučaj njezinog dvojca u sastavu patologinja Maura Isles – detektivka Jane Rizzoli, očito je moralo doći do nekih promjena i osvježenja ekipe. U tom smislu, Jane Rizzoli se uopće ne pojavljuje, dok Maura Isles statira samo utoliko da objavi da truplo nije njezina briga jer je staro preko 150 godina, te cjelokupno istraživanje zločina prepušta vlasnici zemljišta na kojem je nađen leš žene, Juliji Hamill.
Radi se o svojevrsnoj „priči u priči“, prilično pametno građenoj, jer je vanjski okvir ovog romana prilično jednostavan: friško razvedena žena seli se u ruševnu viktorijansku kuću, gdje pronalazi tajanstveni leš. Od rođaka prijašnje vlasnice kuće saznaje da postoji nekoliko desetaka kutija dokumenata u kojima se krije tajna identiteta preminule žene. Usput upoznaje i zgodnog liječnika, susjeda i rođaka prijašnje vlasnice.
S druge strane, unutarnji „nadjev“ priče vraća nas na početak 19. stoljeća, u rodilište u kojem su žene masovno umirale od porodiljne groznice (to je bilo prije nego što je jedan stvarni lik u ovom romanu, Oliver Wendell Holmes, postavio tezu da bi liječnici trebali prati ruke između prčkanja po leševima na obdukcijama i prčkanja po utrobama rodilja). Na tlu bolnice pojavljuje se ubojica kojeg javnost odmah naziva Žeteocom s West Enda, jer ubija medicinske sestre i liječnike. Mladi student medicine, Norris Marshall, odmah biva uvučen u središte priče, zajedno sa sestrom jedne pacijentice, Irkinjom Rose Connolly. And the story begins...
Jako sam se lijepo zabavila čitajući sve u ovom nizu knjiga, uključujući i posljednju, pa sad ozbiljno razmišljam o gledanju kriminalističke serije „Rizzoli&Isles“ koja je sada u svojoj trećoj sezoni prikazivanja na stranim televizijama (kao i kod „Bones“, sumnjam da su glavne junakinje serije slične svojim književnim dvojnicama, ali moglo bi biti zabavno).

Blogeri kojima bi se mogla svidjeti ova knjiga: gospon profesor, Medo, Semiramida, euklid...

KRATKA PREPORUKA:
Sedmi kod nas objavljeni krimić Tess Gerritsen donosi priču iz medicinske i kriminalističke prošlosti Amerike, stoga preporučujem svima koji vole bizarne priče o razvoju medicine, dobar krimić ili kombinaciju ova dva faktora.


Post je objavljen 19.08.2011. u 10:25 sati.