Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Oproštaj od Ženi Lebl

Zeni je preminula u listopadu 2009-te godine, a velika u smrti kao sto je bila u zivotu, poklonila je tijelo znanosti. Njezine posmrtne ostatke ispratili smo jucer u Jeruzalemu.




ZENI LEBL rodjena je 20. juna 1927. godine u Aleksincu. Od 1933. godine zivela je u Beogradu, gde je zavrsila osnovnu skolu i nizu gimnaziju. Uoci odvodjenja jevrejskih zena i dece u logor na Sajmistu pobegla je u Nis i pod laznim imenom zivela kod Jelene Glavaski, svoje nekadasnje vaspitacice iz decjeg vrtica.

Zbog ilegalnog rada obe su uhapsene 22. februara 1943. godine. Dok je njena spasiteljica odvedena u logor i kasnije streljana, ona je kao maloletna oterana na rad u Rajhu, pa i tamo uhapsena. Oslobodjena je iz berlinskog Gestapoa 28. aprila 1945. godine.

Po povratku u Beograd zavrsila je gimanziju i studirala pravo i Novinarsko-diplomatsku visoku skolu. U isto vreme radila je kao saradnik ''Politike''. Posto je aprila 1949. godine ispricala vic o ''ljubicici beloj'', uhapsena je zbog ''kleveta protiv naroda i drzave'' i ''kaznjena administrativno-prinudnom merom drustveno-korisnog rada sa lisenjem slobode u trajanju od godinu dana''. Posle dve i po godine logora u Ramskom ritu, Zabeli, na Grguru I, Grguru II i Golom otoku pomilovana je.

Septembra 1954. godine iselila se u Israel. Posvetila se istrazivanju istorije Jevreja na tlu bivse Jugoslavije, narocito u Srbiji i Makedoniji, delimicno i u okviru Istorijskog odbora Udruzenja Jevreja iz bivse Jugoslavije u Israelu.

Nova - petnaesta knjiga Zeni Lebl nosi naslov

HADZ-AMIN I BERLIN
deveta je na srpskom jeziku.

Prethodile su joj:

Plima i slom, iz istorije Jevreja Vardarske Makedonije

Ljubicica bela, vic dug dve i po godine

Jevrejske knjige stampane u Beogradu 1837-1905.

Dnevnik jedne Judite, Beograd 1941.

Jevreji u Pirotu

Jerusalimski muftija

Do ''konacnog resenja'' – Jevreji u Beogradu 1521-1942.

Do ''konacnog resenja'' – Jevreji u Srbiji

Na hebrejskom i/ili dvojezicno objavila je sest knjiga i desetine clanaka u knjizevnim i istorijskim casopisima.

Bavi se i prevodjenjem israelskih pisaca i pesnika sa hebrejskog na srpski jezik.

Dobitnik je dvadeset i dve nagrade za naucne i knjizevne radove na anonimnim konkursima Saveza jevrejskih opstina Jugoslavije.


(www.makabijada.com)

Mi cemo je pamtiti po dobrim djelima kojima nas je obdarivala,



a neka je cuva sveta izraelska zemlja koju je nadasve voljela!

Post je objavljen 16.08.2011. u 05:15 sati.