Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Nocas se snilo

Jos je jedno znacajno stoljece osvanulo covjecanstvu, dvadeset prvo. Po prvi je puta covjek dostigao tehnoloske uvjete kojima je naznacen teoretski kraj njegovoj materjalnoj bijedi. Izobilje za svakoga raznijelo je globusom zemaljsko znanstvo, prkoseci onosvjetskim prijetnjama ravnopravnoj oholosti za sva njena bica, kao i imperativnom ukinucu priviligiranih manjina nad podcinjenim i izrabljenim masama.
Ljudski se Raj konacno seli u svoje zemaljsko ishodiste. Njegove slobodne individue nisu ni drugovi ni gospoda, vec Petar koji pozdravlja Johna sa jutarnjim sudarom mejusobnih dlanova, zeleci jedan drugome puno radnog entuzijazma na njihovom proizvodnom i izazovnom radnom mjestu. Spekulativne barabe se preko noci sele, ne vise iz jednog politickog tabora u drugo, ne vise u kukavne nacionalne, vjerske ili ideoloske heroje , u narodne vodje koji prevode mase zedne preko vode, niti ratnicke generale, marsale ni generalisimuse. Ni popadiju, biskupe , kardinale ni Svete oceve koji sebi ubiru neskroman danak luksuznih daca, crkvenih svetista , monstruoznih katedrala sazdanih na znoju i krvlju podanickog puka gdje ce se njegova vlastita djeca instruirati pedofilnim umjecima , kao i fizicki seksualni nagon pretakati u surovo nasilje.
San ili stvarnost materjalnih uvjeta koji predhode ljudskom zdravom razumu. Ili je to pak zdravi razum koji uslovljava pogodne materjalne uvjete, pitanje je poput onog jeli kokos ili jaje prethodi jedno drugome.
Ovdje je mozda tek vrijedan spomena dogodjaj koji se duboko usjekao u zivotno sjecanje, tj. povratak u rodni kraj nakon visegodisnjeg izbijanja. Bilo je to krajem sesdesetih proslog stoljeca kad je sv. Ivanjska zupa proslavila svoju prvu javnu cesmu nasred desetak okolnjih sela koji su tu pristizali zapreznim ili prvim traktorima da snabdiju svoja domacinstva sa toliko nedostajucom vodom. Momenat se ukazao vise nego indikativan da bi se ljudska narav konacno postavila na istinsku drustvenu prevagu. Obicnim savjetom da se tu uvede i jedan stalan pazitelj kako nebi doslo do nekog samovoljnog prisvajanja , ( zvanim kradjom). Nitko se tu nije nasao koji ce tom triku nasjesti. Svi su mjestani sa podsmjehom reagirali ostavljasjuci me bez komentara.Kakva povjesna lekcija legislatorskim organima, moralistima i zagovornicima covjeka zla po svojoj prirodi kojeg treba vjecno ispravljati sibom, psovkom i strogom kaznom. Kad je voda jednom procurila u dovolnoj kolicini za svakoga, svi se ispravljajuci Mestri ljudske prirode odjednom razidju, da bi se ubrzo nasli sa svojim prevoznim sredstvima pod tom istom cesmom. Bez molba, bez naplata, bez klanjanja ni zahvaljivanja Bogu ni Satani, prsatom politicaru, nacionalno kukavnom heroju, niti kicastom pijetlu sa bozijim zezlom i tamijanskom kadionicom koji pomocu namamljenog cuda tjera mlazove vode iz cudnih naprava zvanih javnim cesmama.


Post je objavljen 16.08.2011. u 00:13 sati.