Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/igniss

Marketing

Kupovanje pića ženama

Svima poznata situacija: "Mogu li ti platiti jedno piće?" Ili "Gospodin vam je platio piće koje želite". Ili "Plati mi piće pa ćemo pričati." Ova navika kupovanja pića ženama, koja je nekada imala svrhu demonstriranja svojih financija, s vremenom se pretvorila u lakrdiju u domeni najgorih upada. Naravno, s promjenom okoline, i rezultati su se drastično promijenili. Danas, na kupovinu pića ženi (ne u kontekstu spoja, već u kontekstu upada i stranca u baru/disku) se gleda kao na loš pokušaj impresioniranja - jer joj nemaš što drugo ponuditi osim novca.

U svakom slučaju, čak i žene prosječnog izgleda često uživaju u ovoj vrsti pažnje (u svakom slučaju drastično više od muškaraca, za koje je to nikad). S radošću se sjećam jedne bivše koja me pokušavala činiti ljubomornim pričajući o tome da joj je nekoliko puta u izlascima prišao neki tip koji bi joj platio piće ili čak dva. Ja sam se ponašao kao da mi je svejedno i uživao u polovici pića koju bi mi (ako smo bili skupa vani) donijela.
S vremenom se ona okuražila i, umjesto da samo prihvaća pića koja povremeno nalaze put do nje, eskalirala i počela sama prilaziti muškarcima s nečim tipa "hoćeš mi kupiti piće?". Većinom i jesu, u tipičnoj beta nadi da će je to impresionirati. Svejedno, iako mi je to bilo simpatično promatrati, nisam odobravao. Žena ne bi trebala upotrebljavati svoj izgled kao oružje.

Što je kultura više zapadna (tj. amerikanizirana), to će kupovanje pića imati manji pozitivni efekt jer ovisi o tome koliko je biti skrbitelj pozitivna uloga. Što je istočnjačkija, gdje muškarci i dalje imaju takvu ulogu u obitelji i društvu, to će efekt biti veći. U našem društvu, koje je nažalost prilično amerikanizirano, efekt je slab. Dapače, ne samo da čin neće polučiti očekivane rezultate, već će se ponekad i dogoditi gore-navedeni slučaj: "Plati mi piće" kao uvjet da uopće pričaš sa ženom. LOL.

Ako neka to zatraži od tebe, možeš prihvatiti i nadati se (većinom uzaludno), odbiti s nečim tipa "ne hvala, nisam hodajući novčanik", ili kontrirati s nečim zabavnim tipa "može, ja ću pokriti drugu rundu".
Naravno, postoje situacije u kojima će kupovina pića ipak donijeti neke koristi. Ako već dugo pričaš s njom i uspostavio si nekakvu privlačnost, kupovina pića vjerojatno neće biti primljena kao pokušaj impresioniranja, već ono što bi i trebalo biti - pozitivna, skrbiteljska uloga.

Ipak, nemoj prenagliti. U većini slučajeva, ako joj kupuješ piće, to bi trebalo biti zato što ti to želiš, ne zato što se to od tebe očekuje. Ako joj ja kupim jedno piće, to većinom nije zato da se pokažem kao skrbitelj, već zato da je s malo alkohola opustim i učinim malo lakšom belj

Post je objavljen 15.08.2011. u 10:52 sati.