Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Ljetovanje za duh i tijelo Ljetni kamp za mlade – Postira, otok Brač

Ovogodišnji pastoralno-molitveni ljetni kamp za mlade odvijao se u periodu od 17. srpnja do 7. kolovoza 2011. tijekom kojega su u program bile uključene tri skupine od 50 mladih ljudi. Ljetni kamp na Postiri već duži niz godina predstavlja mjesto na kojemu se mladi okupljaju kako bi njegovali zajedništvo, vjeru te povezanost s Crkvom. Ciljana skupina su studenti zagrebačkog sveučilišta i sudionici redovitih tjednih vjeronaučnih susreta koji se odvijaju tijekom akademske godine. Program je koncipiran oko molitve, druženja i slobodnih aktivnosti.

Uz standardne točke dnevnog rasporeda (jutarnja molitva, sveta misa, krunica i večernja molitva), mladima je dana dosta slobodnog prostora za odmor i međusobna upoznavanja. Važan dio programa je poticanje svijesti o drugome kao o bratu/sestri. Među mladima se želi neusiljeno i spontano razvijati svijest eklezijalnosti i brige za druge. Tako se tijekom zajedničkih obroka svaki put novi ljudi izmjenjuju u ulozi poslužitelja, a igrom "anđela" kod sudionika se jača osjećaj da u svakom trenutku netko o njima brine. Naime, na prvom susretu, tijekom međusobnog upoznavanja, svatko izvlači papirić s imenom jednog od sudionika o kome se mora posebno brinuti tijekom čitavog ljetovanja, a svoje ime otkriva tek na zadnjem susretu prije polaska. U večernjim satima, prije spavanja odvijaju se i kratke kateheze o temama vjere koje su mladima osobito interesantne.

Od posebnog značaja je i cjelodnevni program "Zaveslajte na pučinu" koji se odvija na brodu i završava svetom misom na pučini. Metaforom broda predstavlja se ideja Crkve sakupljene s raznih strana na jednom mjestu, ali i Božja briga za čovjeka obilježena nizom tipoloških biblijskih mjesta. Ljetni kamp mladih važan je i župni događaj u koji se na mise i molitve s mladima svake godine uključuje velik broj župljana i gostiju. Program se odvija uz svesrdnu pomoć župnika don Tončija Jelinčića. Iskustva i dojmovi su iznimno pozitivni. Mladi vrlo disciplinirano sudjeluju u zajedničkim aktivnostima, poštuju zajedničke propise i održavaju red u pastoralnom centru te mjestima na kojima se nalaze. Svake godine stvaraju se čvrsta prijateljstva, a kao vrijedna pokazatelj toga brojimo veliki broj zajednica mladih koje nastaju kao rezultat druženja na Postiri.
Autor: don Damir Stojić

Post je objavljen 14.08.2011. u 01:50 sati.