Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Proslava Velike Gospe diljem Hrvatske

Kuda za Veliku Gospu?
Ja imam odgovor a na Vama je da izaberete gdje će te:

- Senj, (IKA) – Središnje misno slavlje na Veliku Gospu u Senju predslavit će u 19 sati biskup gospićko-senjski Mile Bogović u suslavlju župnika Senja dr. Richarda Pavlića.

- Pučišća, (IKA) – Na svetkovinu Uznesenja Marijina, u ponedjeljak 15. kolovoza, generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu nadbiskup Nikola Eterović predvodit će u 18 sati svečanu euharistiju u župi Pučišća na Braču.

- Sali, (IKA) - U župi Uznesenja BDM u Salima na Dugom otoku u župnoj crkvi misa je u 8 sati. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodi fra Izak Špralja, istaknuti hrvatski crkveni glazbenik rodom s Dugog otoka, zlatni jubilarac koji je ove godine proslavio 50 godina svoga svećeništva. U 18 sati u župnoj crkvi u Salima započinje svečana Večernja i blagoslov Gospi u čast.

- Pećno, (IKA) - Na svetkovinu Uznesenja Presvete Bogorodice na nebo 15. kolovoza križevački biskup Nikola Kekić predvodit će arhirejsku liturgiju u starodrevnoj žumberačkoj grkokatoličkoj župi Pećno. Liturgijsko slavlje počinje u 11 sati ophodom oko crkve u kojem će se nositi ikone Žumberačke i Marčanske Bogorodice. U 16 sati služit će se Moleben (bogosluženje) na čast Presvete Bogorodice.

- Splitska, (IKA) – Župa Uznesenja Marijina u Splitskoj na Braču svečano će proslaviti u ponedjeljak, 15. kolovoza, svetkovinu Velike Gospe. Svečano misno slavlje i procesiju s kipom Majke Božje u 18.30 sati predvodi svećenik Splitsko–makarske nadbiskupije Mario Buljević u zajedništvu s domaćim župnikom Antom Matulićem.

- Visovac, (IKA) – Svetkovina Marijina uznesenja – Velike Gospe u samostanu s novicijatom na franjevačkom otočiću Visovac na Krki, svečano se slavi u ponedjeljak 15. kolovoza. Koncelebrirano euharistijsko slavlje počinje velikom procesijom s Gospinim likom po otočiću u 10.30 sati, nose ga djevojke u drniškim narodnim nošnjama. Misa se nastavlja u perivoju ispred crkve Gospe od Milosti. Predslavi je meštar novaka fra Jure Šimunović u suslavlju s franjevcima s otoka te iz župa samostanskog okružja i šire.
Prvi hodočasnici stižu već u ranim jutarnjim iz župa Drniške zagore. Na otočić ih besplatno prevoze brodice samostana i NP "Krka", koje hodočasnike prevoze sve do večernjih sati. Mise se slave od 6.30 svaki sat - u 7.30, 8.30, 9.30, te u 10.30 sati kada je svečana procesija i koncelebrirana služba Božja. Popodne su mise u 16, 17 i u 18 sati, s još uvijek brojnim vjernicima, koji i tijekom popodneva pristižu na otočić. Prigoda za ispovijed je cijeli dan, vjernicima je na raspolaganju veći broj svećenika, a kroz zelenilo otočića do posljednje brodice koja s otočića isplovljava nakon večernje mise u 18 sati, odjekuju marijanske pjesme. Uz Gospu od anđela, 2. kolovoza, Velika Gospaje svetkovina koja se na Visovcu najsvečanije slavi.

- Škabrnja, (IKA) - Na Veliku Gospu svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM na nebo u Škabrnji s početkom u 11 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom, predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

- Starigrad Paklenica, (IKA) - U svetištu Velike Gospe na Velikom Rujnu, župa Starigrad Paklenica, na velebitskoj uzvisini od 1000 m, tradicionalno se okuplja brojni puk iz cijele Hrvatske, osobito planinari i turisti. Svečano misno slavlje u 11 sati ispred Gospine crkve na Rujnu, potom i procesiju planinskim proplankom sa zavjetnom Gospinom slikom, predvodi mons. Mijo Gorski, pomoćni zagrebački biskup.

- Bast-Baška Voda, Proložac, Stankovci, (IKA) - Na svetkovinu Velike Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza ispred obnovljene župne crkve Uznesenja Marijina u staroj i nenaseljenoj župi Bast središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje održat će se u 10.30 sati. Počet će procesijom s Gospinim kipom, a uz veći broj svećenika predslavit će ga splitski franjevac fra Stanko Radić. Završna blagdanska misa slavit će se u 19 sati u crkvi Sv. Nikole u Baškoj Vodi, a predvodit će ju župnik fra Šime Nimac. Isti će svećenik na blagdan sv. Roka predslaviti misu u zavjetnoj crkvici u Topićima, biokovskom zaselku iznad Basta, u 10 sati.
U Prološcu će se pak svečana misa na blagdan Uznesenja BDM slaviti u 10.30 sati, a počet će svečanom procesijom u kojoj će djevojke u imotskim narodnim nošnjama pronijeti Gospinu sliku iz Gospine crkvice na Durmiševcu do otvorenog bogoslužnog prostora na obali rijeke Vrljike. Misno će slavlje predslaviti dr. fra Željko Tolić, provincijal splitske franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.
U Stankovcima će na svetkovinu Velike Gospe svečano euharistijsko slavlje s procesijom početi u 11 sati, a predslavit će ga fra Josip Kulović, župnik i voditelj Hrvatske katoličke misije u Duesseldorfu, uz župnika fra Marka Nimca i okolne svećenike. Svečana misa na blagdan sv. Roka počet će u 11 sati u župnoj crkvi Uznesenja BDM, a predslavit će ju fra Petar Zeskera, župnik Čiste Velike.
U Novigradu na Dobri, svečana proštenjarska misa s procesijom s Gospinim kipom počet će u 11 sati. Predslavit će ju Matija Pavlaković, župni upravitelj župe Kašina, uz župnika o. Filipa Vicića, lazarista, te svećenike Dugoreško-mrežničkog dekanata. I večernja će misa početi procesijom, u 18 sati, a predslavit će ju također vlč. Pavlaković.

- Pokupsko, (IKA) – Blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, posebno će se slaviti u Pokupskom, koje tada slavi i svoje Dane općine. Župa Uznesenja BDM proslavit će svoju nebesku zaštitnicu svečanom misom u 11 sati, nakon koje će u 13 sati uslijediti polaganje vijenaca poginulima za Hrvatsku kod spomenika u parku i na groblju. Dan općine, 14. kolovoza, bit će proslavljen mnogim sportskim i drugim događajima u organizaciji mjesnih klubova.

- Krasno, (IKA) - U svetištu Gospe od Krasna uoči blagdana Velike Gospe priređuje se trodnevnica koju će voditi tajnik biskupa Mile Bogovića vlč. Marinko Miličević. Teme propovijedi su s naglascima na obitelj, Papin pohod Hrvatskoj i mlade. U nedjelju 14. kolovoza pokorničko bogoslužje u 19 sati predslavi dr. Richard Pavlić, nakon kojeg slijedi križni put, bdjenje i klanjanje.
Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, misu u 11 sati će predslaviti gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

- Tuhelj, (IKA) – U staroj zagorskoj župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tuhlju, svetkovina Velike Gospe – Marijino uznesenje na nebo, svečano se slavi u ponedjeljak 15. kolovoza kao godišnje župno proštenje. Trodnevnica s marijanskim pobožnostima i propovijedanom misom u istoimenoj župnoj crkvi u središtu mjesta, od 12. do 14. kolovoza u 19 je sati. Na samu svetkovinu Marijina uznesenja - Veliku Gospu u ponedjeljak 15. kolovoza tri su mise. Jutarnje su u 7.30 i 9, a središnje svečano bogoslužje je u 10.30 sati. Misu zajedno s župnikom Josipom Vnučecom predvodi vojni biskup Juraj Jezerinac.

- Vrpolje, (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe u ponedjeljak, 15. kolovoza u Biskupijskom marijanskom svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Vrpolju središnju koncelebriranu misu predvodi šibenski biskup Ante Ivas u 10.30 sati. Ostala misna slavlja su u 5, 6, 7, 8, 9, 17 i 19 sati.

- Kamensko, (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe središnje misno slavlje u župi Kamensko u 10.30 sati predslavi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

- Nova Bukovica, (IKA) - Župa Uznesenja BDM u Novoj Bukovici slavi 15. kolovoza dan župe. Središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će kanonik požeškog kaptola sv. Petra preč. Valentin Halić, župnik u Čađavici.

- Voćin, (IKA) - Na svetkovinu Uznesenja BDM na nebo 15. kolovoza, u obnovljenoj crkvi voćinskog svetišta prvi put će se održati slavlje u čast Isusove Majke koje će u 11 sati predvoditi dijecezanski biskup Antun Škvorčević. Prvi hodočasnici Voćinskoj Gospi u njezinoj obnovljenoj crkvi i svetištu bit će toga dana obitelji s brojnom djecom iz Požeše biskupije.

- Brštanovo, (IKA) – Vjernici stare župe Uznesenja BDM u Brštanovu na južnim padinama Moseča svečano u ponedjeljak 15. kolovoza slave Marijino uznesenje, svoju župnu svetkovinu. Dvije su blagdanske mise, u 10.15 i u 18 sati. Prijepodnevna služba Božja počinje procesijom kroz selo, a misu i procesiju, uz župnika fra Damjana Čovu, predslavi dr. fra Domagoj Runje, magister franjevačkih bogoslova u Klerikatu u Splitu.

- Bednja, (IKA) - Na svetkovinu Velike Gospe, u ponedjeljak 15. kolovoza, varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodit će župu Uznesenja Marijina u Bednji, gdje će u župnoj crkvi predvoditi misno slavlje u 11 sati u prigodi proslave blagdana nebeske zaštitnice župe i župne crkve.

- Zagreb, (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe, u ponedjeljak, 15. kolovoza središnje misno slavlje u 10 sati u zagrebačkoj prvostolnici predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.
Mise na svetkovinu su još u 7,8 9, 11.30 i 18 sati.

- Zadar, (IKA) - Župa Dračevac zadarski u Zadru svečano slavi Veliku Gospu, svoju zaštitnicu i naslovnicu. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi u 10 sati predvodi don Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, a misno slavlje u 18 sati predvodi fra Miroslav Barun, gvardijan samostana sv. Mihovila u Zadru.

- Žrnovnica, (IKA) – Svetkovina Uznesenjea Blažene Djevice Marije svečano se slavi u istoimenoj župi u Žrnovnici. Blagdanske mise su u 8, 10 i u 19 sati. Svečana je misa prijepodnevna s procesijom a predvodi je don Radojko Vidović, župnik Konjskoga i Koprivna uz žrnovničkog župnika don Luku Jozića.
Uz svetkovinu Velike Gospe održava se, ove godine Druga smotra klapskog pjevanja. Organiziraju je Mjesni odbor, žrnovnička klapa „Sv. Florijan" te župni ured, uz potporu župljana i brojnih dobročinitelja.

- Zagreb, (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza u marijanskom svetištu u zagrebačkim Remetama misno slavlje u 18 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Mise su toga dana još u 6, 7.30, 9, 10.30 i 16 sati.

- Dragotin, (IKA/TU) – Proslava Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo ili Velike Gospe u svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dragotinu, nedaleko Đakova, započet će uoči same svetkovine, 14 kolovoza. Okupljanje hodočasnika i marijanska pobožnost započet će u 17 sati. U 17.30 sati svečano će biti iznesena slika Majke Božje Žalosne, u 18 sati uslijedit će pokorničko bogoslužje te pobožnost Križnoga puta. Misu u 20 sati predvodit će vlč. Nikica Mihaljević, župnik župe Sv. Andrije u Donjim Andrijevcima, a liturgijsko pjevanje animirat će zbor iste župe. Misu u 22 sata predvodit će pomoćni đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić. U 23 sata uslijedit će ophod s upaljenim svijećama. Prije svake mise molit će se prigodna marijanska pobožnost, a svećenici će biti na raspolaganju za ispovijedi hodočasnika.
Na svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza pokorničko bogoslužje predviđeno je u 7 i u 9 sati, a prilika za ispovijed bit će prije svake mise, kao i prigodna marijanska pobožnost. Misu u 8 sati predvodit će vlč. Krešimir Jukić, župnik župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Vrbici; u 11 sati svečano misno slavlje predvodit će vlč. Marin Knežević, duhovnik Pokreta Božanskog milosrđa. Misno slavlje u 18 sati i zaključnu pobožnost predvodit će vlč. Krešimir Aračić, župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca u Vinkovcima.

- Molve, (IKA) – Velika Meša, koja je ujedno Molvarsko proštenje, bit će proslavljena u ponedjeljak, 15. kolovoza u župi Uznesenja BDM u Molvama.
Prva misa je u 7 sati u župnoj crkvi. Misu u 9 sati kod zavjetne kapelice predvodi o. Frano Prcela, OP (Berlin). Nakon mise slijedi procesija prema župnoj crkvi Marijanskom ulicom sa zavjetnim kipom Majke Božje Molvarske. Svečano misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi predvodit će također Prcela. Mise su još u 16 sati (s blagoslovom djece), te u 19 sati.
Za vrijeme svih misa bit će prigoda za ispovijed, a nakon misa blagoslov nabožnih predmeta.
Uoči proslave Velike Gospe, od 12. do 14. kolovoza održat će se trodnevnica.
U petak, 12. kolovoza u 16 sati započinje duhovna obnova, a potom misa u 19 sati. Predvoditelj obnove i mise je dr. sc. fra Ivo Pavić, župnik u Šurkovcu u Bosni i Hercegovini.
U subotu, 13. kolovoza u 19 sati misu predvodi vlč. Milan Kerš, župnik u Zrinskom Topolovcu. Nakon mise održat će se koncert „Ave Maria" tijekom kojeg će Martina Evačić, mezzosopran i Josip Pankarić, klavir, izvesti djela velikih klasičnih majstora.
U nedjelju, 14. kolovoza u 19.30 sati kod zavjetne kapelice Majke Božje misu će predvoditi o. Tomislav Glavnik, OFMConv, molvarski župnik. Nakon mise održat će se zavjetna procesija sa svijećama.

- Slavonski Brod, (IKA) - Svetkovina Velike Gospe proslavlja se u svetištu Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu pod geslom "Svi naraštaji zvat će me blaženom".
Mise su u 15. kolovoza u 6.30 i 8.30, svečanu u 10.30 sati predvodi mons. Luka Marjanović i posljednja misa je u 18.30 sati.
Svetkovini prethodi trodnevna duhovna obnova koju će od 12. do 14. kolovoza predvoditi župnik u Kuševici Ivica Martić. Program kroz tri dana započinje u 18 sati krunicom, a potom je u 18.30 misa.

- Sinj, (IKA) – Na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju prva misa bit će u 4 sata. U 7 sati je misa na Gradu. U 9.30 sati počinje procesija i svečana misa na Trgu dr. F. Tuđmana koju predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U 16 sati je misa na Gradu, a u 18 sati večernju misu na Trgu dr. F. Tuđmana predvodi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. fra Željko Tolić.
Uoči Velike Gospe 14. kolovoza u 8 sati je misa na Gradu, u 8.30 sati je početak cjelodnevnog euharistijskog klanjanja na Gradu. Dr. Tonči Matulić predvodi u 18 sati misu na Trgu dr. F. Tuđmana. U 22 sata počinje molitveno bdjenje na Gospinu Gradu koje predvodi dr. fra Ante Čovo.

- Marija Bistrica, (IKA) – Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza u svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici središnje misno slavlje u 11 sati u crkvi na otvorenom predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Jutarnja misa u 6 sati bit će u bazilici, a u 7.30, 9 i 16 sati u kapelici Sv. Petra. U 18 sati slavit će se misa u crkvi na otvorenom te u 20 sati u bistričkoj u bazilici.
U predvečerje svetkovine 14. kolovoza u 20.30 sati bit će procesija sa svijećama te u 21.30 sati misa u bazilici.

- Ilača, (IKA/TU) – Proslava Uznesenja Blažene Djevice na nebo ili Velike Gospe u svetištu Gospe Ilačke u Ilači započet će uoči same svetkovine, 14. kolovoza okupljanjem hodočasnika i prilikom za ispovijed od 16 sati. Prva misa slavit će se u 19 sati, misa s ophodom sa svijećama oko svetišta započet će u 21 sat, a posljednja misa uoči svetkovine slavit će se u 23 sata.
Na samu svetkovinu, 15. kolovoza mise će se slaviti u 7, 9, 10.30, 16.30 te 19 sati. Misno slavlje u 10.30 sati predvodit će pomoćni đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić. Molitva marijanske pobožnosti prethodit će svim misnim slavljima kao i mogućnost za ispovijed.

- Gunja, (IKA/TU) – Molitvena priprava za svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo održat će se u svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Šumanovcima kod Gunje od 11. do 13. kolovoza. Prilika za ispovijed bit će sva tri dana od 18 sati, a misno slavlje s prigodnim nagovorom započet će u 19 sati.
Proslava Velike Gospe započet će uoči same svetkovine, 14. kolovoza. Od 16 sati bit će prilika za sakrament ispovijedi. Prva misa bit će slavljena u 17 sati, u 18.15 predviđena je pobožnost Križnoga puta. U 19.30 uslijedit će svečana misa nakon koje će u 21.30 biti euharistijsko klanjanje. Misa bdjenja uoči svetkovine Velike Gospe započet će u 22.30.
Na samu svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza u svetištu na Šumanovcima mise će se slaviti u 6, 7.30, 9, 10.30 te u 17.30 sati. Prigoda za ispovijed bit će od 5.30 sati, a pola sata prije svake mise molit će se prigodna marijanska pobožnost.

- Zagreb, (IKA) – U župi Uznesenja BDM u Stenjevcu na Veliku Gospu 15.kolovoza jutarnja misna slavlja su u 6, 7.30 i 9 sati. Misno slavlje u 11 sati predvodi prebendar dr. Stanislav Vitković, a misno slavlje u 18 sati biskupski vikar za laike i ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta dr. Tomislav Markić.
Devetodnevna duhovna priprava za svetkovinu počinje 6. kolovoza. Svaku večer u 18 sati je marijanska pobožnost, a u 18.30 sati pjevana misa i ophod oko kipa Majke Božje Stenjevečke.

- Aljmaš, (IKA/TU) – Molitvena priprava za svetkovinu Uznesenja BDM na nebo u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu održat će se od 11. do 13. kolovoza. Trodnevnicu će predvoditi fra Zvjezdan Linić, a sastojat će se od misnoga slavlja, koje će kroz sva tri dana započeti u 18 sati, nakon mise uslijedit će euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje.
Proslava Velike Gospe u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu započet će uoči same svetkovine, u nedjelju, 14. kolovoza. Misno slavlje u 10 sati i u 19 sati predvodit će fra Zvjezdan Linić. U 18 sati održat će se pobožnost Križnoga puta na "Kalvariji"; u 20 sati predviđeno je euharistijsko klanjanje s molitvom za ozdravljenje i oslobođenje, a u 21 sati uslijedit će procesija sa svijećama do kapelice "Na Lipi" s prigodnom marijanskom pobožnošću.
Na samu svetkovinu, u ponedjeljak 15. kolovoza prvo misno slavlje u 6 sati predvodit će fra Zvjezdan Linić, potom će uslijediti misa u 8 sati. Svečano središnje misno slavlje u 10 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić. Misno slavlje za stradalnike Domovinskog rata u 12 sati predvodit će dr. sc. Stanislav Šota, povjerenik za pastoral branitelja Đakovačko-osječke nadbiskupije. U 16.30 sati održat će se pobožnost Križnoga puta na "Kalvariji" uz svetište, a na misnom slavlju u 18 sati, koju će predvoditi pomoćni đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić bit će blagoslovljena mala djeca.

- Zadar, (IKA) - Na svetkovinu Velike Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza u drevnom zadarskom svetištu Gospe maslinske na Belafuži mise su u 6, 7, 8 i u 9 sati. Misno slavlje u 10.30 sati predvodi mons. Ivan Mustać, župnik zadarske katedrale Sv. Stošije. U 18.15 započinje molitva krunice, a koncelebrirano euharistijsko slavlje u 19 sati na Belafuži u Zadru predvodi pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski.
Proslavi svetkovine prethodi cjelonoćno bdjenje u svetištu koje molitvom krunice započinje u nedjelju 14. kolovoza u 20 sati, a misa bdjenja se slavi od 20.30 sati.

- Sveta Marija, (IKA) - U predvečerje župnog blagdana Uznesenja Marijina, u nedjelju 14. kolovoza, župu Sveta Marija u Međimurju već tradicionalno pohodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak. Na početku mise koja započinje u 19 sati, biskup Mrzljak blagoslovit će obnovljenu župnu crkvu Uznesenja BDM na nebo. Slavlje će se zaključiti svečanim ophodom s Marijinim kipom i svijećama ulicama mjesta. Isti dan slavit će se misa i u 8 sati ujutro koju će služiti domaći župnik Pavao Markač.
Na sam župni blagdan, u ponedjeljak 15. kolovoza, jutarnju misu u 8 sati služit će župnik Markač. U 9.30 sati misu za bolesnike služit će o. Damir Kočiš, isusovac, rodom iz susjedne župe Goričan. Hodočasničko misno slavlje u 11 sati predvodit će preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma u Varaždinu.
Prva dva dana trodnevne duhovne priprave za proslavu župnog blagdana, u petak i subotu 12. i 13. kolovoza, misna slavlja u 19 sati predvodit će Milan Lončarić, dušobrižnik u čakovečkoj bolnici.

- Sinj, (IKA) – "Užežin" svetkovine Marijina uznesenja na nebo, u nedjelju 14. kolovoza, prva jutarnja misa u staroj je zavjetnoj Gospinoj crkvici podignutoj prije 200 godina na brdu Grad ponad Sinja u 8 sati. Cjelodnevno euharistijsko klanjanje je do 22 sata, kada u crkvici počinje molitveno bdjenje. Predvodi ga dr. fra Ante Čovo. Svečana koncelebracija na „vigiliju" Uznesenja je u 18 sati na gradskom Trgu dr. Franje Tuđmana u središtu Sinja. Predslavi je dr. Tonči Matulić, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prva ranojutarnja misa na samu Veliku Gospu u ponedjeljak 15. kolovoza u crkvici je 4 sata.
U utorak 16. kolovoza na blagdan sv. Roka, misa zahvalnica u Gospinoj je crkvici na Gradu u 7 sati.
U prvu nedjelju po Velikoj Gospi, 21. kolovoza, misa je s blagoslovom djece u zavjetnoj Gospinoj crkvici na Gradu u 19 sati. Obje mise predvodi novi sinjski župnik fra Paviša Norac – Kevo.

- Krk, (IKA) – Proslava svetkovine Velike Gospe u Krku započinje bdjenjem u krčkoj katedrali uoči svetkovine 14. kolovoza od 21.30 sati do ponoći. Na samu svetkovinu 15. kolovoza svečanu pontifikalnu misu u 10 sati u krčkoj katedrali predvodi krčki biskup Valter Župan. U 19.30 sati je pobožnost Majci Božjoj.

- Pregrada, (IKA) – Trodnevnom duhovnom pripravom od 12. do 14. kolovoza, vjernička zajednica Pregrade, koja Uznesenje Blažene Djevice Marije slavi kao svoje župno proštenje, pripravlja se za proslavu liturgijske i svoje župne svetkovine. U crkvi Uznesenja BDM u 18 sati krunica je s pobožnostima i propovijedanom misom, kroz trodnevnicu predvodi je i propovijeda mr. Robert Šreter, direktor "Kršćanske sadašnjosti", koji i na samu svetkovinu Velike Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza predslavi svečanu proštenjarsku poldanicu u 11 sati. Suslave župnik Vinko Gregor i koncelebranti, iz Tuheljsko-pregradskog dekanata.
Na uočnicu Velike Gospe, u nedjelju 14. kolovoza, u 11 sati svečana je poldana misa s procesijom, u kojoj Gospin kip nose mladići i djevojke u narodnim nošnjama. Uz pratnju mjesne limene glazbe, vatrogasaca, "kuburaša" iz stare kuburaške udruge, predstavnika mjesnih vlasti, udruga Domovinskog rata te mnogobrojnih vjernika iz Pregrade i hodočasnika iz šire okolice. Predvodi je također mr. Šreter.

- Rožat, (IKA) – Za proslavu Uznesenja Marijina – Veliku Gospu, svoju župnu i samostansku svetkovinu, župa Rožat kraj Dubrovnika kojom upravljaju franjevci zadarske provincije Sv. Jeronima, pripravlja se trodnevnicom od 12. do 14. kolovoza. U samostanskoj crkvi u 19 sati nakon krunice s marijanskim pobožnostima propovijedana je misa. Predslavi je župnik fra Božidar Šustić. Na samu svetkovinu Velike Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza tri su svečane misie- u 8, 9.30 te u 19 sati. Jutarnja misa je u 8 u samostanskoj crkvi na obali rijeke Dubrovačke, u kojoj je i svečana večernja koncelebracija. S većim brojem koncelebranata iz okolnih dubrovačkih župa i šire predslavi je don Stipo Kordić, župnik Sv. Spasa u Mokošici. Misa u 9.30 sati u negdašnjoj je staroj crkvi Vele Gospe iz 1115., na brdu zvanom Matica ponad Rožata.

- Veli Iž, (IKA) - U sklopu proslave blagdana Velike Gospe na otoku Ižu, u nedjelju, 14. kolovoza, u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Velom Ižu, s početkom u 21 sat, održat će se koncert Starohrvatskoga glagoljaškog pjevanja pučkih crkvenih pjevača iz Prvić-Šepurina, koji su prošle godine objavili multimedij o glagoljaškom pjevanju toga mjesta. U Malom Ižu, od petka, 12. kolovoza, svake večeri u 7 sati održava se duhovna priprava - trodnevnica u župnoj crkvi Uznesenja Marijina. Na sam blagdan Velike Gospe, u ponedjeljak, 15. kolovoza, svečanu misu u 10 sati, u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Malom Ižu predvodi novi župnik don Slavko Ivoš. Poslije podne, u Velom Ižu, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, s početkom u 18,30 sati, isti predvodi svečanu glagoljašku misu i potom svečanu procesiju s Gospinim kipom uz obalu. Sutradan, 16. kolovoza, na blagdan sv. Roka, don Slavko Ivoš predvodi svečano misno slavlje u crkvici Sv. Roka u Velom Ižu s početkom u 18.30 sati.

- Pag, (IKA) - Proslava svetkovine Velike Gospe tradicionalno okuplja više tisuća vjernika u župi Uznesenja BDM u Pagu na otoku Pagu. Uoči Velike Gospe vjernici se pripremaju trodnevnom duhovnom obnovom. U petak i subotu, 12. i 13. kolovoza, misno slavlje započinje u 20 sati u svetištu Gospe od starog grada u Starom gradu. Trećeg dana, u nedjelju 14. kolovoza, misa u zbornoj crkvi u Pagu je u 20 sati.
U nedjelju 14. kolovoza u svetištu Gospe od starog grada u Starom gradu u 22 sata započinje bdjenje koje traje do 6 ujutro. Molitveno glazbeni sadržaj bdjenja pripremaju mladi Paga i članovi Kursilja.
Na Veliku Gospu 15. kolovoza mise u svetištu Gospe od Staroga grada su u 6 i 8 sati, a u njima sudjeluju hodočasnici koji su Gospu došli počastiti pješice s cijelog otoka Paga. Na Veliku Gospu u zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu mise su u 9 i u 10.30 sati.
Svečana procesija s čudotvornim Gospinim kipom započinje u Starom gradu u 18 sati, a po dolasku u župnu crkvu Uznesenja BDM u Pagu koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.
Specifičnost paške svetkovine je i molitva puka u Pagu od svetkovine Velike Gospe do Male Gospe. Od 16. kolovoza do blagdana Male Gospe – Rođenja BDM, 8. rujna, svaki dan u zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu puk moli cijeli Gospin Ružarij: radosna, žalosna, slavna i otajstva svjetla. Molitve krunice započinju u 8, 13, 19 i u 22 sata. Svakog dana, nakon krunice u 19 sati paški župnik Igor Ikić predvodi misu. To je duhovna obnova paških vjernika.

- Sutivan, (IKA) – Župa Uznesenja Marijina u Sutivanu na Braču svečano će proslaviti u ponedjeljak, 15. kolovoza, svetkovinu Uznesenja Marijina. Uoči proslave župne svetkovine u župi će biti upriličena trodnevnica od petka, 12. kolovoza, do nedjelje, 14. kolovoza, koju će predvoditi župnik Benjamin Capković. Prva dva dana trodnevnice misa će biti slavljena u 19 sati, a trećega dana u 18.30 sati. Na svetkovinu, središnje misno slavlje u 10 sati predslavi dominikanac dr. Vjekoslav Lasić. Večernju misu i procesiju s kipom Majke Božje u 18.30 sati predvodi župnik Capković.

- Dubrovnik, (IKA) - Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije biskup dubrovački Mate Uzinić predvodit će večernje euharistijsko slavlje u dubrovačkoj stolnoj crkvi Gospe Velike. Misa počinje u 19 sati, a nakon mise slijedi procesija do gradske luke sa slikom Gospe od Porata.
Trodnevlje počinje u petak, 12. kolovoza večernjom misom s propovijedi u 19 sati koju predvodio prior dominikanskog samostana u Dubrovniku fr. Marko Bobaš. Nakon mise Darko Kristović održat će koncert na orguljama. U subotu i nedjelju u 19 sati misu će predvoditi o. Petar Nikolić, superior isusovaca u Dubrovniku.

- Rijeka, (IKA) - Središnje misno slavlje i procesiju s likom Gospe na svetkovinu Velike Gospe na Trsatu 15. kolovoza u 18.30 predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.
Trodnevnica od 12. do 14. kolovoza započinje marijanskim pobožnostima u 18 sati, a mise u 18.30 predvodit će fra Venancije Mihaljević. Na sam dan Velike Gospe mise će se na Trsatu slaviti u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 te u 18.30.
Kako je uobičajeno, zbog velikog broja hodočasnika, 15. kolovoza bit će zabranjen promet ulicama u okolici svetišta, a redovito će prometovati linija broj 2 gradskog prijevoznika Autotroleja, te pojačanja na liniji od željezničkog kolodvora do Trsata. Svi autobusi koji vode do svetišta bit će besplatni.
Velika Gospa zaštitnica je i dviju župa u Riječkoj nadbiskupiji, u Rijeci i Crikvenici. Najstarija riječka župa kod Kosog tornja zaštitnicu župe proslavit će misom u nedjelju 14. kolovoza u 19 sati koju će predvoditi novi župnik mr. Mario Gerić. Nakon mise Hrvatska glazbena unija organizira koncert Duška Jeličića, jednog od najpopularnijih čakavskih kantautora. Njega će na klavijaturama pratiti Silvana Jeličić i Tamburaški orkestar KUU ŽAŽARA – Zlobin. Ulaz na koncert je slobodan. Mise na svetkovinu Velike Gospe slavit će se u 8, 10 i 19 sati, a mise trodnevnice, od 11. do 13. kolovoza u 19 sati predvodit će o. Vinko Mamić.
Nadbiskup Ivan Devčić 15. kolovoza u 10 sati predvodit će misno slavlje u Crikvenici u crkvi posvećenoj Marijinom uznesenju. Mise će se još slaviti u 7, 8, 9 i 19 sati. Trodnevnicu od 12. do 14. kolovoza u 19 sati predvodi fra Svetozar Kraljević.

- Kaštel Lukšić, (IKA) – Svetkovina Velike Gospe svečano se slavi u župi Uznesenja blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću. Tim povodom će u četvrtak 11. kolovoza u 20 sati u župnoj crkvi biti održan koncert Marijanskih napjeva pod nazivom "Gospi u čast". Nastupit će Dječji zbor Stella maris, VIS Signum, Pučki kantači, Ženski zbor i Mješoviti zbor župne crkve.
Za blagdan se vjernici pripremaju trodnevnicom u sklopu koje mise u 19.30 predvodi don Hrvoje Dragun. Na sam blagdan Velike Gospe svečana misa s procesijom slavit će se u 18.30 sati, a predvodit će je dr. don Marinko Vidović.

- Split, (IKA) - Svetkovina Marijina uznesenja – Velika Gospa, tradicionalno se za Split i bližu prigradsku okolicu svečano slavi u svetištu Gospe od Pojišana, zavjetnom marijanskom svetištu grada Splita. Ususret svetkovini u svetištu će se od ponedjeljka 8. do srijede 10. kolovoza održavati 2. pojišanske glazbene večeri u 20 sati. Prvu večer 8. kolovoza orguljaški je koncert skladbi poznatih autora klasike. Drugu večer, 9. kolovoza večer je popularnih duhovnih šansona, nastupa Antonio Tkalec sa svojim vokalno-instrumentalnim sastavom iz Varaždina. U srijedu 10. kolovoza koncert duhovnih marijanskih skladbi održat će mješoviti pjevački zbor župe Gospe od Pojišana.
Bliža duhovna priprava za svetkovinu Velike Gospe počinje u pojišanskom svetištu u četvrtak 11. kolovoza euharistijskim klanjanjem nakon večernje mise u 19 sati. Trodnevnica je od petka 12. do nedjelje 14. kolovoza, predvodi je i propovijeda dr. fra Jure Šarčević, generalni definitor Reda manje braće kapucina iz Rima. U sklopu trodnevnice u petak 12. kolovoza nakon večernje mise blagoslov je vozila (za hodočasnike) u sklopu akcije Papinskih misijskih djela – Misijska vozila za Afriku. U subotu 13. kolovoza nakon večernje mise bit će blagoslov mladih hodočasnika koji polaze na hodočašće mladih svetište Gospe Sinjske u Sinj. U nedjelju 14. kolovoza, na "vigiliju" Marijina uznesenja, nakon večernje mise završno je euharistijsko klanjanje.
Na samu svetkovinu Velke Gospe u ponedjeljak 15. kolovoza, mise u svetištu slave se pred čudotvornom zavjetnom slikom Gospe od Pojišana, a kroz jutro i prijepodne svaki su sat – u 6, 7, 8, 9, 10 te u 11 sati. Nakon mise u 10 sati čudotvorna Gospina slika se prenosi ulicama grada iz svetišta u splitsku prvostolnicu Sv. Duje, gdje ostaje izložena do 18 sati. U vrijeme jutarnjih misa i poslijepodne od 17 sati prigoda je za ispovijed. Sredšnje euharistijsko slavlje je večernje. Svečana procesija s Gospinom slikom polazi u 18 sati iz katedrale te ulicama Splita ide do Pojišana, gdje je u 19 sati na otvorenome bogoslužnom prostoru uz svetište svečana misa. Predslavi je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u suslavlju s generalnim definitorom fra Jurom Šarčevićem, kapucinskim provincijalom fra Antom Logarom, kapucinima iz samostana koji upravljaju župom i čuvari su Gospina svetišta te uvijek brojnim svećenicima iz Splita okolice.

- Slavonski Brod, (IKA) - Pod geslom "Zdravo Majko naša - mi smo djeca tvoja" Velikogospojinski dani 2011. započinju i ove godine u Brodskom Vinogorju u Slavonskom Brodu svečanim misnim slavljem u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na županijskoj razini, u petak 5. kolovoza u 19 sati, na blagdan Posvete bazilike svete Marije Velike – Gospe Snježne.
„Marija – lik vjere" tema je pučkih pobožnosti koje će svakoga dana od 6. do 14. kolovoza započinjati u 18.30 sati, a na misnim slavljima koja započinju u 19 sati, u sklopu treće godine župne kateheze koja 'teče' u Đakovačko - osječkoj nadbiskupiji, svakoga dana održat će se niz kateheza "Na putu do slobode" namijenjenih u prvom redu odraslima. Molitveno-meditativni sadržaji produbljivat će se i osobno u euharistijskom klanjanju svakoga dana nakon večernje mise do 21 sat.
U nedjelju 14. kolovoza svečanu misu u 10.30 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Nadbiskup će pod misnim slavljem primiti prve zavjete jedne novakinje Sestara Služavki Maloga Isusa sarajevske provincije, doživotne zavjete dviju sestara; jedna pak sestra obilježava 25 godina redovničkoga života.
U predvečerje Velike Gospe u nedjelju, 14. kolovoza u 19 sati je misa te euharistijsko klanjanje do 21 sat.
Na samu svetkovinu Velike Gospe u ponedjeljak, 15. kolovoza jutarnja misna slavlja su u 7 i 9 sati. Središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će don Željko Majić, vicerektor Hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu. Obiteljsku misu s djecom, posebno s bolesnim mališanima i blagoslovom djece slavit će u 18 sati mladomisnik iz Sikirevaca Ivan Živić. Posljednja misa blagdana i "Tebe Boga hvalimo" je u 20 sati.

- U svim župama diljem Hrvatske mise će biti po nedjeljom rasporedu za ovaj dio godine.

Post je objavljen 12.08.2011. u 10:44 sati.