Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

XVIII. hod franjevačke mladeži

Ukupno je sudjelovalo oko 240 framaša i 35 duhovnih asistenata i asistentica

Split, (IKA) - Franjevačka mladež (Frama) uspješno je završila osamnaesti hod. Geslo ovogodišnjeg hoda održanog od 25. srpnja do 5. kolovoza bilo je "Putovima srca", gdje su framašice i framaši zajedno otkrivali u kakvom je stanju njihovo "srce", gdje je njihovo srce i kamo teži. Svakodnevne zajedničke mise, molitve, pjevanje i osobito radost bile su dio ovoga hoda kojima su framaši otkrivali putove svoga srca, ali i otvarali srca domaćina koji su im omogućili ugodan boravak u svojim krajevima.
Framaši su ove godine u Hrvatskoj prošli razne dijelove Hrvatske. Osječko područje Frame prolazilo je krajevima od Kneževih Vinograda do Brođanaca, Zadarsko- Šibensko i Splitsko-Dubrovačko prošlo je krajevima od Prološca do Sinja, a Zagrebačko područje s Primorsko-Istarskim prohodalo je sjevernim krajevima Hrvatske od Koprivnice do Čakovca. Nakon hrvatskoga dijela hoda svi smo se uputili u Italiju, u grad sv. Franje. U Italiji su se našli framaši iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te su talijanski dio hoda nastavili zajedno.
Talijanski dio hoda započeo je misom na grobu sv. Franje. Nakon toga su se okupili ispred velebne crkve Sv. Marije Anđeoske, koja u sebi skriva jednu crkvicu, koja je zapravo kolijevka franjevaštva – Porcijunkulu. Zajednički su framaši i duhovni asistenti prošli kroz Porcijunkulu i tako došli do cilja svoga hoda – slavlja potpunog oprosta. Sljedećih dana nastavili su put po Italiji, obišavši mjesta važna za franjevačku obitelj. Osobito treba istaknuti Greccio, mjesto na kojem je sv. Franjo napravio prve jaslice na svijetu i gdje su framaši proslavili božićnu misu usred ljeta te La Vernu, planinu koja ima osobito mjesto u franjevačkoj duhovnosti jer se sv. Franjo na njoj često povlačio u osamu i zadobio svete rane.
Na ovogodišnjem XVIII. hodu franjevačke mladeži ukupno je sudjelovalo oko 240 framaša i 35 duhovnih asistenata i asistentica, te stotinjak framaša iz Bosne i Hercegovine.

Post je objavljen 12.08.2011. u 10:43 sati.