Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AFERA E.KOLI STIGLA NA NAPLATU


SEKCIJA POVRĆARA HPK TRAŽI ISPLATU ŠTETE
ZBOG AFERE S BAKTERIJOM

U drugoj polovici mjeseca srpnja ove godine Europska Komisija je proizvođačima povrća zemalja članica Europske unije isplatila više od 227 milijuna eura za štetu nastalu zbog pada prodaje povrća zbog afere s bakterijom E.koli ( stručni naziv Escherichia coli ).
Budući da, prema riječima Zorana Kovača predsjednika sekcije povrćara pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK), hrvatski povrćari u europskom povrćarstvu sudjeluju s 1% površine, nadoknadu štete traže od Ministarstva poljoprivrede, jer RH još nije u EU. Odnosi se to na kulture rajčicu, krastavac, tikvicu, salatu i papriku. Ta šteta trebala bi povrćarima biti isplaćena u visini od 17 milijuna kuna.
Pismeno je taj zahtjev Ministarstvu poljoprivrede uputio predsjednik HPK Darko Grivičić. Ponovio je to Zoran Kovač na DANIMA POMIDORA u Umagu 4.8.

No iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na Zahtjev sekcije povrćara HPK nema još uvijek nikakvog očitovanja.
Kada će se u Ministarstvu napokon početi raditi promptno, kada se radi o proizvođačima poljoprivrednicima?
Ili u Ministarstvu obvezu prema povrćarima žele odugovlačiti - šutnjom - najprije, a onda na razne načine, samo da „blagajna“ što duže ostane netaknuta?

Međutim istina je slijedeća: kako je EU već postala model oblika rada u značajnom dijelu poljoprivrede, dakle mnogo prije ulaska RH u EU, tada i u ovom slučaju treba slijediti model te isplatiti povrćarima štetu koju su pretrpjeli zbog afere pojave bakterije E.koli i skepse kupaca prema kupnji povrća u protekla tri mjeseca!




Post je objavljen 10.08.2011. u 20:05 sati.