Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/izvori

Marketing

PODSLJEMENSKI DNEVNIK


Nedjelja, 15. listopada 1995. g.


Danas uoči izbora koji su zakazani u Hrvatskoj pratim na OTV-u (Omladinska televizija) prijenos 3. Sabora HDZ-a. Upravo govori Drago Krpina, pobirući opće odobravanje nazočnih, na temu reintegracije okupiranih hrvatskih područja.

Ovaj skup održava se u dvorani „Vatroslav Lisinski“, koja je puna predstavnika HDZ-a i gostiju. Normalno, za predsjednika je izabran Franjo Tuđman. Sam izbor i ponašanje podsjećaju na izbor iz nekih ne tako davnih vremena.

Krpina govori o problematici naseljavanja oslobođenih hrvatskih područja. Govori o krađama na tom dijelu i napominje da su stanovi zauzeti, a u njih nitko ne useljava.

Ima obitelji koje su zauzele i po nekoliko stanova. Mjere represije ne postoje, trebala bi proraditi pravna država. Krpina dalje navodi podatak da u SAD-u ima 1 milijun zatvorenika, a kod nas ne radi pravna država i treba popuniti zatvore kriminalcima i lopovima.

U Hrvatskoj je ostalo samo 40 000 Srba, ostali su odselili i na traktorima se potucaju po Srbiji.


Utorak, 16. siječnja 1996.


Danas nas je posjetio gdin. Ante Čizmić iz Zadvarja, trenutno na privremenom radu u Zagrebu i svojom rukom zapisao slijedeće:

„Zima. Zagreb. Daleko od kuće. Sve je sivo. Ali na poziv gđe. Jasne ljubazno se odazivamo moj sin Vedran i ja.“

Ta siva zagrebačka zima pretvara se u „bljesak“ Dalmacije. Prekrasan ugođaj domaće dalmatinske atmosfere, domaći ljudi, ljubazni domaćini, divni gosti koji su donijeli duh Dalmacije, sunce, vedrinu i domaću spizu.

Kaštradina putena, sočna, raštika. Dalmacije-pun bronzin.

Majstor kaštradine Komšo – Mirko – Pucko. Velečasni Don Živko brinuo je da duše naše skladno budu čašćene jelom i domaćim vinom. Tu je i vinski meštar pribićkog kraja gdin. Stjepan Šimanović s divnim vinom „Pribić“, biserom slavetićkog vinogorja.
Vincek dragi hod u me...
Zapjeva Pucko...
Divna dalmatinska večer, a oko nas Zagreb.

Subota, 3. veljače 1996.

Točno je 14,10 sati. Slušam Radio Sljeme.
Đulu Harna, premijera vlade Mađarske primio Tuđman. Tuđman mu je ukazao na nemogućnost južnoslavenske ili nekakve balkanske unije. Mađar se složio.
Ministar Jarnjak šalje 100 policajaca iz Hrvatske u Mostar na raspolaganje upravitelju Europske unije Hansu Koschnicku.
W.Christopher, američki tajnik stigao u Sarajevo radi provedbe Daytonskog sporazuma.
U Hrvatskoj je zasjedao Sabor, koji je prihvatio izvješće glavnog državnog revizora gđe. Šime Krasić. U tom izvješću državne revizije ukazano je na niz nepravilnosti državnih organa, fondova i poduzeća. Svi se tome čude, kao da je gđa. Krasić otkrila nešto novo što narod ne zna. Zna se i više od toga, a sada se tome svi čude kao „je li to moguće?!“
U Saboru se prepucavaju između bivšeg direktora Hrvatskog radija i televizije gdina. Antuna Vrdoljaka i novog koji je postavljen prošle godine. Tako je na navedenu temu riječki Novi list obznanio da je Vrdoljak potpisao prošle godine ugovor za oblaganje aluminijske fasade na domu HTV-a za 3,7 milijuna DEM s jednom njemačkom firmom, dok nije prihvatio pod istim uvjetima ponudu Zagreb-Montaže na iznos od 1,9 milijuna DEM. Štoviše, trebalo je njemačkoj firmi uplatiti i avans u iznosu od 1,4 milijuna DEM. Taj ugovor je, čim je došao na mjesto direktora, gdin. Ivan Parać odmah stornirao. Reklo bi se pošten čovjek.

Međutim, sad državna revizija, policija i ostali kopaju po HRT-u i traže grijehe Ivana Paraća.
Rastrošnost, kupnja za svoje potrebe 29 odijela za godinu dana, kupnja od novih dobavljača po skupljim cijenama od prethodnih dobavljača itd.
Što će se dogoditi? Vjerojatno ništa. HDZ hoće dokazati svoje poštene namjere i otkantati par paraća i nikom ništa.

Našijenac



Post je objavljen 09.08.2011. u 19:27 sati.