Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/re-fash

Marketing

Napravi sama ljetne haljinice/tunike

Od hrpetine stare odjeće koja stoji u ormaru i skuplja prašinu, svašta se može :) pogotovo ako nemate para ni za ljetne rasprodaje, ili pak godišnji na 'kontinentu' zapada u opasnu inerciju :S

Evo par ideja koje sam isprobala i sašila čist fajn i nosive ljetne haljinice/tunike. Škare u ruke i na posao :D



Prvu varijantu sam sašila još prošle godine gledajući :
How-to Make a Summer Dress, Threadbanger

Imala sam one vrećaste turbo-široke hlače ( tkz. šos-hlače ) od naboranog indijskog pamuka koje, naravno, nikad nisam obukla :) Jedna nogavica je bila dovoljno široka za širinu haljinice, pa sam ju odrezala na željenu dužinu i podrubila. Na dio koji oko grudiju, koji se naborava i preštepava gumenim koncem sam stavila duplu tkaninu da slučajno ne bude prozirno. Sigurna sam da većina u ormaru ima neku staru široku suknju iz indijan shopa koje su se masovno nosile 90-ih ( a ovo ljeto su ponovno IN ti šareni materijali s sitnim uzorcima ), ako je i isprana boja...nema veze, bit će ok za plažu ili za po kvartu do dućana , a uvijek se može prefarbati. Ovo je stvarno jako lako napravit za nekoga tko zna pokrenut šivaću mašinu, a zaista super izgleda. Mogu se napravit kraće varijante - tunike za kombiniranje s tajicama/hlačama ili baš ko haljinice. Kraće u varijanti tunike su super i za ured u kombinaciji s bolerom i užim hlačama, naravno, ako ih napravite od komada odjeće finijeg i očuvanog materijala.




Druga varijanta je da iskoristite majce koje više ne nosite jer su bzvze-izgubile formu-postale prekratke-preduge itd. Ja sam uzela jedan stari kompletić koji sam nosila još kao klinka...za one koji se sjećaju, hit su tada početkom 90-ih bili lambada kompletići - kratki top podrubljen gumom u kombinaciji s kratkim šos-hlaćicama na gumu ( također od materijala sa sitnim šarenim uzorcima ). Otparala sam gume s objeg, na šos hlaćicama odrezala dio koji se spaja u hlače da dobijem 'haljinicu'. Uzela sam majicu koja mi je preširoka i ide lagano u A kroj tj. širi se prema dolje i odrezala ju horizontalno do početka rukava. Gornji dio lambada kompletića - top koji seže do ispod grudi sam zašila za gornji odrezani rub majice ( na šivaćoj mašini sam stavila gumeni konac za donji konac kako bi bilo nabrano ) i donji dio majce spojila sa dijelom od šos hlaćica.



Naravno, boje moraju biti usklađene, na fotki se ne vidi, ali u šarenom uzorku prevladava tamnija kaki boja, a majica ( srednji dio ) je bila svijetlije kaki boja. Da nisam imala lambada kompletić, vjerojatno bi uzela materijale od 2-3 majice i kombinirala ih. Glavno pravilo pravljenja haljinice ili tunike od starih majica je da donji dio mora biti od šire majice i mora ići lagano u A, ako je majica široka i ravna, samo ju preštepajte da dobije tu kosinu jer će tako bolje padati. Ako kombinirate ovako trodjelno ko ja, pripazite da donji spoj 2 i 3 dijela odostraga dolazi iznad guze...ako je rub negdi na guzi, guza će loše izgledati.

Treća varijanta je najjednostavnija. Jednostavno spajanje uže gornje majice ( uska, dužine do iznad kukova ) i šire donje majice ( također treba forma ić lagano u A ). Spojite ih tako da sačuvate rubni šav gornje majice, a donju iznutra prišiti. Ovo je super jer to mogu izvest i oni bez šivaće mašine, može se ručno iglom i koncem iznutra prišiti na podebljanje šava gornje majice da ne 'probije' konac na pravu stranu. Jedino baš i nije prikladno za osobe koje imaju značajnije dugačak trup u odnosu na noge, jer će im dodatno produžit trup. Ovako se također mogu napravit duže majice koje prekrivaju guzu i meni su super kao sportska varijanta na tajice ili majce za spavanje. Ovo će bit super u jednobojnim kombinacijama, bijelo s bijelim ili crno s crnim, ako se spaja neka druga boja, mora biti stvarno skoro identična na oba komada odjeće ili totalno usklađeno... jer inače izgleda jadnjikavo i zakrpano.






Za bolji pregled Re-fash







Post je objavljen 09.08.2011. u 11:44 sati.