Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ŽUPAN OSJEČKO -BARANJSKI PROGLASIO ELEMENTARNU NEPOGODU OD SUŠE

SUŠA UMANJUJE UROD KUKURUZA
SOJE, ŠEĆERNE REPE I SUNCOKRETA !


Župan Osječko- baranjski dr. Vladimir Šišljagić proglasio je 1. kolovoza elementarnu nepogodu - sušu koju je izazvalo višemjesečno razdoblje bez oborina kiše.
Na temelju prvih priopćenja iz sedam gradova i 35 općina koji su proslijeđeni u Županijski ured za poljoprivredu, šteta je na usjevima kukuruza, soje šećerne repe i suncokreta veća od 400 milijuna kuna.
Šteta zbog suše na usjevima manja je u odnosu na očekivanu od 30-50%.
U mjesecu lipnju i srpnju na slavonskim poljima palo je samo 30% oborina u odnosu na višegodišnji prosjek, točnije palo je tek 56 litara kiše po metru kvadratnom. Ta mala količina kiše nije dovoljna za normalno dozrijevanje i kvalitetan rod poljoprivrednih kultura. Župan dr. Šišljagić smatra kako će zbog suše doći do poremećaja na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Ali velika suša slabim urodom znatno će oštetiti poljoprivrednike zbog slabog i nekvalitetnog uroda.
U iduća dva mjeseca županijsko povjerenstvo prikupiti će i obraditi sve podatke iz jedinica lokalne samouprave te će do 1. listopada izvješće o razmjerima suše i štete od suše dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda (NN br. 73/97) i resornom ministarstvu.


Post je objavljen 08.08.2011. u 17:54 sati.