Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribac

Marketing

The Big C

Uobičajeno kada neka serija ili film želi obraditi ozbiljnu temu na vedriji način završe u dva ekstrema. Ili postanu neugodna parodija ili imaju manično depresivni karakter gdje se stalno mjenja šizofrenični humor sa depresivnim želim-si-rezat-žile trenucima. Srećom, ova serija nije niti jedno od ta dva.

The Big C


The Big C je ono što bi neki nazvali tipičnom Showtime serijom. Ozbiljna tema (u ovom slučaju rak) koju većina izbjegava, obrađena na vrlo šarmantan način sa odličnom dozom humora. Serija se trenutno nalazi u svojoj drugoj sezoni a Laura Linney je osvojila (ne prvi) Zlatni Globus za utjelovljenje glavne junakinje Cathy Jamison. Ako niste jedan od onih luđaka (poput mene) koji ne mogu čekati da nešto dođe na naše televizije pa sve skidate sa neta, imam dobru vijest. Od jeseni će se prikazati na NovojTV. Još samo drž' te fige za dobar termin.

Spomenuta Cathy Jamison je glavni lik ove priče i boluje od melanoma, stadij zadnji, šanse za izlječenje skoro pa nikakve. Tipična učiteljica u malom mjestu koja nije vodila nikakav uzbudljiv život. No vijest o mogućoj brzoj smrti joj okrene ploču u glavi. Osim što sve krene raditi sa više entuzijazma, izbaci svog muža iz kuće. Paul (kojeg glumi Oliver Platt) iako ne zna ispočetka što se događa, pristaje na sve, jer ju voli i to je prikazano na lijep ali ne i sladunjav način. Zajedno imaju jedno dijete, Adama, koji je tipični tinejdžer i ne shvaća otkuda njegovoj majci takav porast u pažnji i privrženosti. Svaka obitelj ima totalnog luđaka, a u ovom slučaju je to Cathyn brat Sean, beskućnik i samoprozvani antikorporacijski ekolog. Lud k'o šlapa. Od ostalih uloga možda je najvažnije spomenuti Andreu (koju tumači odlična novopridošlica Gabourey Sidibe), učenicu u školi u kojoj predaje Cathy i koja ima onoliko stava koliko ima kila, te susjedu Marlene koja je dežurni mrgud.

Prva sezona se događa za vrijeme ljeta, aktualna druga se događa na jesen i smatram da je to odličan tempo radnje. Daje dovoljno vremena da nam Cathy poživi godinu dana, no također i da malo produže seriju ako ispadne da može poživjeti dulje od 4 sezone. Kao što sam spomenuo, serija odlično balansira na rubu između drame i komedije, a najveći adut je Laura Linney koja svoju ulogu tumači taman kako treba bez trunke preglumljavanja. Za sada već postoji impresivna mini lista gostujućih glumaca (Alan Alda, Cinthya Nixon, Liam Neeson) u većim ili manjim ulogama. No dosta mojeg brbljanja, evo vam promo za prvu sezonu, pa sami odlučite je li ovo vaš cup of tea.




Pozdravno, Ribac

Post je objavljen 24.08.2011. u 18:00 sati.