Žene koje češće konzumiraju vlakna imaju manje izglede za obolijevanje od raka dojke, pokazuje novo istraživanje kineskih znanstvenika.
U prosjeku je veći unos vlakana bio povezan s 11%-tnim smanjenjem rizika za rak dojke, objavio je American Journal of Clinical Nutrition.
Istraživači pojašnjavaju kako je ovakva prehrana povezana s nižom razinom hormona estrogena, jednog od faktora rizika za tumore dojke.
Njihovi se nalazi temelje na podacima za više od 710,000 ispitanica praćenih 7-18 godina.
Ranije studije su pokazale kako je prehrana bogata vlaknima povezana sa snižavanjem koncentracije kolesterola u krvi i smanjenjem tjelesne mase.
Stručnjaci preporučuju da žene svakodevno unose 25 grama vlakana, a muškarci 38 grama.
Uz voće i povrće, dobar izvor vlakana čine i proizvodi od integralnog zrna. Dakle, vegetarijanksa prehrana ponovno pokazuje svoju prednost.
Post je objavljen 08.08.2011. u 10:21 sati.