Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/geomir

Marketing

SVETI LOVRINAC

On je zaštitnik našeg mista i deset dana prije 10.-tog agusta, njegovog dana,
počinje specijalno zvonjenje podneva i povečerja.

U predvečerje zvona čekajuSunce još obasjava fasadu crkve - tvrđave. U osam počinje večernja zvonjava.Još pogled s krova prema istokuI na donju terasu sa puškarnicamai mladi zvonari - muzičari su već tu da sa zadovoljstvom odrade i ovu šihtu!Evo kompletna zvonjava koja traje desetak minuta.
I tako sam u ovo vrime, otkako pamtim, prin i posli sv. Lovrinca, svaki dan u 12 i 20 sati sluša ovu mužiku!
A znan da je moj nono u svoje doba bi glavni "muzičar" - remeta!!Danas je 10 agusta, dan svetog Lovrinca, našeg patrona!
Dožuntajen na prethodno prikazano.
Centralan događaj je procesijun iz njegove crkve okolo mista

Naravno, najprije se održava misaLovre je tu, u desnoj ruci palmina grančica, a u livoj gradelei strpljivo čeka da ga prošetaju okolo.Svi ne mogu stat u crikvu pa čekaju vani.Misa je završila i ljudi izlazeNa nosiljci kreće i sveti Lovrinacda bi procesijun krenuo.Kroz mistodolaze na rivugdje se skoro gube u šumi jarbola.I dalje preko riveuz pjesmu i zvonjavuSveti Lovro s gradelama u livoj ruciNjegova crkva odakle je krenuo je već tui sveti Lovre će u njoj naći smiraj do iduće godine,
kad će biti opet, Lovro-nanovo!Procesijun zamiče i vraća se na početakDok sunce zalazi, mjesec je već tu i u mrak počinje pučka fešta.Uz vatrometa za pismu, jiće, piće i.... druge lipe stvari, triba doć!!Post je objavljen 07.08.2011. u 00:14 sati.