Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ODGOVORI BANAKA NA SKLADIŠNICU


BANKE ŽELE KOREKCIJU ZAKONA - MINISTARSTVO PRIHVATILO

Posljednjih desetak dana predstavnici ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja i Hrvatske poljoprivredne komore održali su nekoliko sastanaka sa predstavnicima poslovnih banaka. Svrha sastanaka bila je potaći banke da pokrenu kreditiranje poljoprivrednih proizvođača za skladišnicu koja će biti izdana od licenciranih skladišta, a prilikom skladištenja pšenice.
Prema informacijama iz Ureda za odnose s javnošću ministarstva poljoprivrede, banke smatraju da je potrebno manjim korekcijama izmijeniti zakonska rješenja koja se odnose na skladišnicu. Treba ojačati značaj i ulogu vjerovnika, način aktivacije zaloga i prodaju založene robe na transparentan način izvan sudskim putem ako dužnik ne ispuni svoje obveze, utvrditi izvore informacija pri praćenju vrijednosti založenih kolaterala i definirati tržište prodaje skladišnice u okvirima smanjenog tržišta.
Ministarstvo poljoprivrede je u interesu poljoprivrednika prihvatilo obvezu izmjene zakona koje će biti upućene u proceduru donošenja.

Banke su na sastancima isticale kako su već uključene u kreditiranje u poljoprivredi, bilo u investicijama ili srednjoročnim i kratkoročnim kreditima.
Neke od banaka pismeno su odgovorile na dopis koji je Ministarstvo poljoprivrede bankama odaslalo 26.7 2011. te su istakle poslovni stav o kreditiranju poljoprivrednih proizvođača temeljem zaloga uskladištene pšenice u javnim skladištima. Evo tih odgovora banaka:

CROATIA BANKA. Spremna se uključiti uz korištenje sredstava HBOR-a za kreditiranje poljoprivrednih proizvođača koji imaju skladišnicu prema Zakonu o uskladištenju i skladišnici, no i prema Zakonu o obveznim odnosima, a definirati će posebne kreditne linije.

HRVATSKA POŠTANSKA BANKA.Odobrava kredite klijentima temeljem aktualnog Zakona o uskladištenju i skladišnici i postojeće zakonske regulative. Osnova za odobrenje kreditiranja je valjana kreditna sposobnost klijenta, a izvori su uz sredstva HBOR-a za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje i sredstva kreditne linije banke.

HYPO ALPE-ADRIA-BANK. Spremna je kao i dosada odobravati kratkoročne kredite svojim klijentima temeljem postojeće zakonske regulative. Temelj odobrenje kredita je pojedinačna kreditna sposobnost pojedinog klijenta, a izvori mogu biti sredstva HBOR-a za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje ili sredstva kreditne linije banke.

PRIVREDNA BANKA ZAGREB. PBZ je i do sada kreditirala, pa je izrazila spremnost za kratkoročno kreditiranje poljoprivrednika. Definirati će posebne kreditne linije kako iz vlastitih sredstava tako i uz korištenje sredstava HBOR-a koji imaju skladišnicu prema Zakonu o uskladištenju i skladišnici čije izmjene pozdravlja, no i prema Zaklonu o obveznim odnosima.

SLATINSKA BANKA.Značajan dio njenih klijenata su poljoprivrednici sa svojim potrebama, stoga je spremna kao i do sada odobravati kratkoročne kredite svojim klijentima, a temeljem izmijenjene zakonske regulative i kreditirati prema konceptu kreditiranja temeljem skladišnice.

OTP BANKA . Do daljnjega će odobravati kredite poljoprivrednicima prema dosadašnjoj praksi, a nakon što se izmjeni zakonska regulativa, ponuditi će i nove modele kreditiranja temeljem skladišnice.

ZABA
ZAGREBAČKA BANKA. Banka je i do sada aktivno sudjelovala u financiranju poljoprivrednih proizvođača, prilagođavajući kreditne uvjete njihovim potrebama, kako iz vlastitih sredstava tako i iz sredstava HBOR-a. Banka će i ubuduće u okviru relevantnih zakonskih propisa nastaviti kreditiranje poljoprivrednika individualnim pristupom, kao i kreiranje posebnih proizvoda.

VOLKSBANK isključivo može kreditirati poljoprivrednike u okviru svojih kreditnih programa. U ovom trenutku nije u mogućnosti kreditirati temeljem skladišnice ili zaloga na uskladištenoj robi.



Post je objavljen 06.08.2011. u 00:23 sati.