Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Pod geslom „Putovima srca“ Završen Framin hod po Međimurju

Stotinjak članova Franjevačke mladeži iz Zagrebačkog i Primorsko-istarskog područnog bratstva, sudionika ovogodišnjeg 18. po redu FRAM-ina hoda "Putovima srca", zaključili su svoje hodočašće po župama Podravine i Međimurja u Varaždinskoj biskupiji misnim slavljem koje je u ponedjeljak, 1. kolovoza u Čakovcu predvodio provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak. Isti dan Framaši su se uputili prema Asizu, rodnom gradu svetog Franje, gdje su se pridružili članovima Franjevačke mladeži iz ostalih dijelova Hrvatske, Europe i svijeta kako bi u utorak 2. kolovoza na blagdan Gospe od Anđela u Porcijunkuli, toj maloj crkvici unutar bazilike sv. Marije Anđeoske, primili potpuni Porcijunkulski oprost.

Na sedmodnevnom hodu do Čakovca stotinjak Framaša boravilo je u nekoliko mjesta Podravine i Međimurja, kao što su Koprivnica, Ludbreg, Donja Dubrava, Mursko Središće i Štrigova, gdje su imali prigodne duhovne programe te produbili međusobno zajedništvo, ali i posvjedočili svoju vjeru župnim zajednicama te krajevima kroz koje su na svom hodu prolazili. Po dolasku u Čakovec, gdje je u tijeku bila trodnevna duhovna priprava koju je za blagdan Porcijunkule vodio fra Zvjezdan Linić, u nedjelju 31. srpnja sudjelovali su na večernjoj misi te joj pridonijeli svojim mladenačkim poletom i žarom u molitvi i pjesmi.

Nakon što je mlade prije nekoliko dana u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu pozdravio varaždinski biskup Josip Mrzljak te im uputio svoje pastirske riječi, mladi su na put prema Asizu ispraćeni i duhovnim porukama svog franjevačkog provincijala koji im je poručio kako kreću prema kolijevci franjevačke karizme i franjevaštva, reda koji je obilježio hrvatski narod i hrvatsku povijest, pa tako i povijest grada Čakovca i Međimurja čiji vjernici već stoljećima rado slave Porcijunkulsko proštenje. Zaželio je mladima da u sebi osjete zahvalnost za sve ono lijepo, dobro i plemenito što su na ovom hodu doživjeli, što će doživjeti te što će donijeti u sebi po povratku kao izvorno svjedočanstvo kršćanske vjere svojim bližnjima kako bi živjeli franjevački poziv u društvu i svijetu koji računa na njih.

Gvardijan i župnik fra Stanko Belobrajdić zahvalio je mladima što su obogatili svojom nazočnošću i sudjelovanjem proslavu blagdana Gospe od Anđela u čakovečkoj franjevačkoj crkvi i župi sv. Nikole koja Porcijunkulsko proštenje slavi već stoljećima, od samog dolaska franjevaca u Čakovec 1659. godine. Zaželio im je sretan put ne samo u Asiz, nego i u svakodnevan život, koji bi trebao biti obogaćen svim duhovnim vrednotama koje su proteklih dana po primjeru svetog Franje, koji je uvijek bio zagledan u osobu Isusa Krista, ugrađivali u svoju duhovnu izgradnju.

U misi su uz mlade sudjelovali franjevci i redovnice koji su s njima hodili proteklih dana, a pjevanje je animirao fra Milan Krišto, nacionalni duhovni asistent Frame.
Jasminka Bakoš-Kocijan za biskupija-varazdinska.hr
Autor: Jasminka Bakoš-Kocijan

Post je objavljen 02.08.2011. u 17:43 sati.