Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Lisina

Kad se već nisam se dugo šetao lisinskim šumama, prihvatio sam poziv dvojice iskusnih planinara za obilazak nekih vrhova Lisinskog planinarskog puta. Ovo šumsko područje Ćićarije proglašeno je 1998. g. zaštićenim krajobrazom i time razlog više za obilazak. Šteta što je planinarski dom Stanko Jurdana na Lisini već više godina zatvoren, a sjećam se još kao mali da je bio dosta dobro posjećen jer ima lijepu okolinu i puno mjesta za razne igre na livadama, jog za boćanje i mjesto za roštiljanje.

Image and video hosting by TinyPic

Kod doma smo zatekli veselo društvo od dvije tri porodice koji su tu feštali i čak nas ponudili pićem (kad već dom neradi, jel').


U blizini su se na cvjetovima sladile strizibube
Image and video hosting by TinyPic

i leptiri.
Image and video hosting by TinyPic

Krenuli smo od doma na Lisini prema vrhu Lisina. Nakon početnog "izlijetanja" sa staze jer nismo dobro shvatili tablu sa strelicom i produžili smo ravno šumarskom cestom umjesto skretanja naglo lijevo strmim puteljkom u šumu. Obzirom da nije bilo uz tu cestu nikakvih markacija vratili smo se nazad i brzo pronašli put kojim smo trebali poći, a koji nas je doveo na drugu cestu, kojom se inače može doći kolima okolo i skratiti put do vrhova Lisina i Šija.


Oznake lisinskog planinarskog puta su ovakve.


Nekoliko puta presijecamo ceste i uspinjemo se kroz miješanu šumu.
border="0">

Na jednoj livadi sam ugledao nekoliko ovakvih orhideja


i plavih zvončića.


Primjetio sam i nekoliko grmova otrovnog velebilja koje ima ove lijepe cvjetove, a bobe boje borovnice veličine višnje obložene zelenom petozubom čašicom nemojte nikako probati. Srećom uglavnom raste u planini daleko od naselja, ali svejedno bilo je dosta slučajeva trovanja ovom biljkom. Latinski naziv je Atropa Belladonna (atropos = neumitan, bella donna = lijepa gospa).


Nakon zadnjeg prelaska cestice kojom se može doći i blizu najviše točke Lisinskog planinarskog puta i ovog dijela Ćićarije, vrha Šija ili Gomila (1234 m) imamo još ovaj strmi uspon do vrha Lisine (1135 m).


Vrh Lisina izgleda kao pravi vrh sa strmim padinama, jedino što nema pogleda zbog guste šume.
Image and video hosting by TinyPic

Moja malenkost na vrhu.


Slika bobica velebilja skinuta sa interneta, moja ove zanimljive bukve pod vrhom Lisina i karta lisinskog puta na većim slikama.

Post je objavljen 01.08.2011. u 22:26 sati.