Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Predators (2010)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Padobranom bačena u džunglu drugog svijeta, elita opasnih vojnika i profesionalaca za ubijanje mora preživjeti u nepoznatom mjestu gdje ih okružuje izvanzemaljska rasa poznata pod nazivom kao predatori.



Predator iz 1987. godine je film kojega nisam pogledao sve do prije par godina, kada sam ga dobio u nekom box-setu zajedno sa drugim djelom iz 1990. godine. To su dva filma koji su nekima obilježili djetinjstvo, nekima je Arnold Schwarzenegger postao veliki idol, a nekima poput mene ta dva trilera nisu dostigla ono što je dostigao npr. jedan Alien serijal. Iako sam zadovoljan sa oba filma, nikada nisam gajio neku preveliku simpatiju ili da sam jedan od onih koji će se svako malo posvetiti gledanju. 2010. godine Nimrod Antal je odlučio izvaditi ovaj cijenjeni serijal iz 'zaborava', te napraviti nekakvu vrstu trećeg nastavka. Drago mi je što su Predatori u mnogočemu različiti od prethodna dva filma i što se vidi napredak tehnologije. Kako bilo, Predatori su mi pružili jednu akcijsku dvosatnu zabavu. Drago mi je što se kvalitetom i količinom akcije nije odmakao od svoje 'tradicije' i što je redatelj kao pravi fan serijala uspio uspješno dočarati svoju verziju, koja je i na kino blagajnama zaradila povelik novac.



U filmu možemo vidjeti dosta aktivnih glumaca, kao jedan od glavnijih bi to bio Adrian Brody koji se odmah od početka postavio kao predvodnik protagonističke grupice. Gluma je na veoma solidnoj razini, kod nekih je dostigla vrhunac kvalitete, kod nekih je nešto slabija, ali nimalo u lošem smislu. Jedan od najvećih problema mi je bio hoće li efekti i izgled predatora biti na razini ili ću se duboko razočarati. Na svu sreću, i ovdje su pogodili srž, pa nam film stvarno pruža odlične specijalne efekte, što iz akcijskih scena, što iz izgleda samog mjesta radnje (vizualnost je također zavidna). Predatori i ostala svemirska bića su savršeno napravljeni, možda se na dvije scene može zamjetiti blago zastajkivanje, ali svakako je zanemarivo. Već vam puno pruža činjenica da je radnja ok, da su glumci i likovi vrlo dobri i da su efekti na mjestu. S takvim preduvjetima nema šanse da film bude loš. Negdje pri sredini filma sam na neko vrijeme izgubio kap zanimacije, jer se stanje na neko vrijeme smiruje i počinjemo se upoznavati pobliže sa karakterima, a to je u ovakvom kalibru filma po meni nepotrebno. Akcijskih scena ima dosta, po priči su likovi stalno na oprezu i uvelike ih sprječava to što su cijeli film na neprijateljskom teritoriju, bez mogućnosti bijega. Način na koji su došli tamo i razvijanje priče oko toga možda nije trebalo toliko buknuti, na trenutak sam se prisjetio vrlo dobre 'Kocke' iliti 'Cube' iz 1997. godine.



Predators je u skoro svakom pogledu zadovoljio, vrlo dobar triler. Predator nikad u ovolikoj količini nije imao horroričnosti u sebi, ali je svejedno vođen kao akcijski triler. Zadovoljan sam otišao na spavanac.

Post je objavljen 01.08.2011. u 19:30 sati.