Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

vjetski dana mladih odgaja nove naraštaje Treća generacija mladih SDM-a

Kardinal Ruoco Varela, koji dobro zna što su Svjetski dani mladih, budući da je jedan organizirao u Santiagu de Compostela prije više od dvadeset godina, te da sljedeći ugošćuje u svojoj biskupiji, dovitljivo je govorio o tri naraštaja potekla od Svjetskih dana mladih – piše pater Federico Lombardi, glavni ravnatelj Radio Vatikana, u ovotjednom uvodniku informativnog tjednika 'Octava dies' Vatikanskog televizijskog centra.

Prvi je naraštaj 1960-ih godina, koji je bio prožet revolucionarnim i anarhističkim težnjama. Drugi je pak naraštaj 1980-ih godina. Ta generacija svjedočila je padu Berlinskog zida, doživjela karizmu pape Ivana Pavla II. te u potpunosti otvorila svoje živote duhovnosti. Treći je naraštaj novoga milenija, interneta i društvenih mreža. Mladi su to digitalnog doba, objašnjava pater Lombardi inspiriran riječima kardinala Varela.

Pođimo dakle zajedno s Papom u Madrid, svjesni sučeljavanja s novim i velikim izazovom: naviještati Krista baš ovome naraštaju, te tražiti od njega da bude protagonist naviještanja u novim prostorima svojega života - na zemljopisnim kontinentima i onim virtualnim.

Izazov je vrlo zahtjevan i zastrašujuć, ali – kako veli geslo Svjetskoga dana – ako smo „ukorijenjeni i utemeljeni u Kristu“ i dakle „čvrsti u vjeri“, možemo s pouzdanjem gledati u budućnost. Brojni su naraštaji mladih, polazeći od korijena koji je Krist, znali graditi i s nadom i radošću kročiti u budućnost. To će znati učiniti i ovaj naraštaj, zaključio je pater Lombardi.
Autor: vg/Radio Vatikan

Post je objavljen 01.08.2011. u 13:18 sati.