Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zovemsesjecanje

Marketing

Još jedna uspješnica Philippe Gregory

Kao što i sam naslov kaže, u moje ruke je došao još jedan uspješni roman kraljice povijesnih romana Philippe Gregory. Riječ je o djelu Naslijeđe Boleynovih koje prati živote tri protagonistice: Anne od Clevesa, Jane Boleyn i Katherine Howard. Oni koji znaju nešto više o Henriku VIII i njegovih šest žena (bilo da je razlog zainteresiranost za tudorsku Englesku ili opsjednutost Philippinim romanima i razdobljem Henrikove vladavine, kao što je i slučaj kod mene) već prilično dobro znaju kako završava ovaj roman. No, to ne umanjuje sam doživljaj pri čitanju jer ne smijemo zaboraviti da je ovo pisala the one and only Philippa Gregory. Ona i najpoznatije stvari pretvara u čist užitak čitanja. Za one koji ne znaju o čemu se radi u ovom njezinom odličnom romanu, evo kratkog sadržaja:

Tri žene, jedna nagrada - engleska kruna. Godine 1539. Henrik VIII. morao se ponovno oženiti, a ta je bremenita čast dopala strogo odgojenu protestantsku kandidatkinju - Anne od Clevesa. Iako fascinirana glamurom engleskoga dvora, ipak zamjećuje kako se oko nje polako steže stupica prevrtljivoga kralja. U međuvremenu mlada, ali nipošto neiskusna Katherine Howard svojim će koketiranjem pronaći vlastiti put do prijestolja. Istodobno njezinu pragmatičnu sestričnu lady Rochford (Jane Boleyn), koja je bila svjedokom optužbe protiv bivše kraljice Anne Boleyn, ne prestaju progoniti duhovi prošlosti i nasljeđe Boleynovih - sumnja, izdaja i smrt. Vrijeme je to previranja i nesigurnosti u kojemu ove tri mlade žene pokušavaju preživjeti na najćudljivijem dvoru Europe.

Kombinirajući višegodišnje stručno istraživanje s besprijekornim pripovjedačkim umijećem Philippa Gregory satkala je prekrasnu povijesnu priču s daškom napetosti i intrige koja će čitatelja držati začaranim do samog kraja.




Čitajući ovu knjigu najviše sam se iznanadila osjećajima koje je ova knjiga kod mene uzrokovala; gađenje, užas, pa čak i mržnja! Mržnja prema nikome drugome negoli Henriku VIII. Oni koji su pročitali knjigu i oni koji znaju kakav je monstrum ovaj engleski kralj bio znaju zbog čega bih mogla osjećati upravo ove navedene osjećaje. Jer da sam te stvari rekla na Henrikovom dvoru u 16. stoljeću, ne vjerujem da bi živa dočekala sljedeće jutro. Također sam suosjećala s Anne kad je ona osjetila olakšanje čuvši vijest od koje je ona napokon slobodna. Ta je vijest da je engleski tiranin, kralj Henrik VIII umro, a ona napokon može proživjeti svoj život kako želi, bez straha da će kraljevi ljudi doći po nju s apsurdnom optužnicom i da će i njezina krv natapati zelenu travu ispred Towera.
Kad razmišljam o tim osjećajima, sjetim se još jedne odlične Philippine knjige, a to je Kraljičina luda. Ta knjiga je također uzrokovala nekoliko osjećaja u meni, najviše strah. O tome sam već pisala pa nema smisla ponavljati već rečeno. Za sve one koji se kolebaju žele li pročitati ovu knjigu, ja kažem "Da!", pročitajte. Nećete požaliti!

Post je objavljen 27.07.2011. u 18:37 sati.