Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Turisti blokirali prometnice!

Svake godine, otprilike u isto vrijeme, koje se gle čuda, redovito poklopi s najzahtjevnijim radovima na našim poljima i oranicama, netko se od samoproglašenih turističkih vođa dosjeti kako je kucnuo idealan čas za masovne prosvjede koji bi kao trebali upoznati široku javnost o problemima s kojima se oni susreću već nekoliko sezona.

Već od jutarnjih sati, nezadovoljni su turisti počeli u zapanjujuće velikom broju izlaziti na ulice, štoviše, prijete da će blokirati sve vitalne prometnice ukoliko se istog trena ne udovolji njihovim zahtjevima. Traže hitan sastanak s Vladom i gospođom koja ih je lani dočekala na naplatnim kućicama, zajamčenu zabavu i trenutnu isplatu poticaja za turističku žetvu u sezoni 2009/2010.



Prema riječima predsjednika Saveza udruga turista proizašlih iz zemalja bivšeg Varšavskog ugovora, Jirija Houdičeka iz Znojna, turisti su tim činom željeli upozoriti na katastrofalno stanje u kojem se nalaze, a koje, kako je kazao Houdiček, nikada u samostalnoj Hrvatskoj nije bilo gore, te su još jednom od ministra Bajsa zatražili žurno ispunjenje svojih zahtjeva.

Osjećamo se prevarenima - rekao je Jiri na krutom hrvatskom - svi su nam obećavali ljeto, more, sunce, maestral i lijepo vrijeme, a pogledajte što nas je dočekalo!
Temperature od samo 20 stupnjeva, hladno more, topao sladoled, do sada smo bili strpljivi, ali ovo je postalo gotovo neizdržljivo!



Ovo je katastrofa - dodala je Judith iz Shekeshfehervara - već sam pet dana s prijateljicama ovdje na vašoj obali i mirno prosvjedujemo zbog toga što nismo dobile obećani poticaj, a zamislite, nitko se od odgovornih nije sjetio da nas upita ni kako smo, ni da nam plate piće, a kamo li da nas odvedu na večeru. Gledam tu zgodne domaće dečke kako šetaju tamo-amo i nitko od njih da pokaže trunčicu solidarnosti s našim problemima, dobila sam iščašenje desnog kapka od silnog namigivanja, ali oni jednostavno ne reagiraju. Je li ovo Hrvatska za kojom smo toliko čeznuli!? - vidno uzbuđena, gotovo na rubu plača, jedra Mađarica smogla je tek toliko snage da ispije jedan votka-đus...

Ipak, nisu svi turisti tako radikalni u svojim zahtjevima. Primjerice Karl-Heinz iz Mainza nam je smireno poručio kako podržava prosvjed, ali ne i metode kojima se služe neki turistički lideri, dodavši kako blokade odmorišta na auto-putevima i kemijskih WC-a neće pomoći rješavanju nagomilanih problema.

Čuju se i za sada nepotvrđene glasine kako se večeras točno u ponoć planira održati veliki prosvjed na Zrću, najpopularnijoj plaži u ovom dijelu Europe gdje će se na pet minuta ugasiti svi zvučnici, zanijemit će Di-Đejevi poput Trnoružice, a svi nazočni turisti će u znak negodovanja zakopčati svoje šliceve. Kažu da će se prosvjedu pridružiti i sam David Guetta koji će demonstrativno odbiti zapjevati "Odu radosti."



Situacija je krajnje napeta, a svi se pribojavaju ponavljanja incidenta koji se dogodio jutros u Trogiru kada je jedan nezadovoljni Nizozemac gađao domaćeg goluba Špirkana kuglom stracciatelle. Kad ga je komunalni redar upozorio na neprihvatljivo ponašanje, drski Nizozemac je na lošem engleskom urlao kako je golub prvi počeo!

Do zaključenja ovog izvještaja nismo uspjeli doznati koliko su, i jesu li uopće odgovorni na Markovom trgu spremni izaći u susret pobunjenim turistima, ali već je i sada razvidno kako će ovogodišnji prosvjedi nanijeti višemilijunske štete domaćoj poljoprivredi budući da je u ovoj situaciji našim traktorima gotovo nemoguće pristupiti na poljoprivredna dobra. Ako ih uopće više imamo...





Post je objavljen 26.07.2011. u 17:21 sati.