Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gs-psizaneznalice

Marketing

Ogrlica za svaki dan

Ogrlica je nužna psu. No, ako se kriva ogrlica nosi u krivo vrijeme, vaš pas se može ozlijediti ili čak uginuti. Stoga naučite nešto o ogrlicama prije nego što krenete u shopping.
Ogrlica za svaki dan, ona na koje stavljate identifikacijsku pločicu, trebala bi biti ogrlica koja se kopča, bilo ravna ili okrugla, izrađena od najlona ili od kože. Za psa s kratkom ili srednje dugom dlakom dobra je i ravna i okrugla ogrlica, dok je okrugla ogrlica bolja za pse s gustom i dugom dlakom na vratu, primjerice kolije.
Ja više volim ogrlice od umjetne tkanine zbog velikog odabira boja i uzoraka (osim toga, nekim psima se sviđa grickati kožne ogrlice). Nekim psima može smetati umjetna tkanina i za njih su bolje ogrlice od kože. Ako je ogrlica kvalitetna, bez obzira na materijal, trajat će godinama.



Zadnjih godina popularne su brzne patent-kopče (kopče kakve su danas na mnogim naprtnjačama), naročito na ravnim ogrlicama od najlona. Nije teško zaključiti zašto: samo pritisnete i ogrlica se skida u tren oka, bilo da želite kupati psa ili promijeniti pločicu. Ponovno pritisnete i škljoc! opet je na vratu. Za većinu pasa takve ogrlice ne predstavljaju nikakav problem. Lako se stavljaju i idealne su za pse koji rastu. Neki odgajatelji pasa smatraju da su ogrlice s klasičnim kopčanjem sigurnije za velike, snažne i nagle pse, no ogrlica na brzo kopčanje dobre kvalitete može biti dovoljno čvrsta.

Tehničke stvari



Koju veličinu ogrlice uzeti
Kad kupujete ogrlicu za svakodnevno nošenje (bilo ogrlicu na klasično ili na brzo kopčanje), izmjerite širinu vrata oko 5 cm ispod glave i tome dodajte 5 cm. Za male pse dodajte 2,5 cm. Između ogrlice i vrata moraju stati dva prsta, a jedan prst ako se radi o manjem psu. Ogrlica mora biti toliko slobodna da psu bude udobno.
Zatezna ogrlica (koju često nazivaju i ogrlicom za gušenje), mora biti više opuštena jer treba odgovarati veličini glave psa. Dodajte oko 4 cm za male pse i oko 7,5 cm za veće - bitno je da može skliznuti preko glave psa. (Neke ogrlice imaju patent-zatvarač koji omogućuje da se obmotaju i budu učvršćene, a stoje iza psećih ušiju. Ako instruktor koji radi s vašim psom rabi takvu vrstu ogrlice, provjerite stoji li ispravno.)



Zatezna ogrlica omogućuje vam onaj pokret "trzni i otpusti". (Više o upotrebi te ogrlice u školovanju pasa pogledajte u 11. poglavlju.)
Uskladite širinu najlona ili kože ili težinu "karabinera" s veličinom svojeg psa. Za male pse nabavite uže i laganije ogrlice i povodnike. Tanak prsten na ogrlici može zarezat vrat velikog psa, a osim toga, lanac možda neće biti dovoljno čvrst da zadrži psa koji se zaletio svom silinom.

Neznalice preporučuju



Neki ljudi misle da su elegantne pseće ogrlice tek nedavno izmišljene no to nije istina. Oni koji su si to mogli priuštiti uvijek su kupovali raskošne ogrlice za svoje cijenjene pseće prijatelje. Zlato, srebro, biseri i drago kamenje već je stoljećima dio pseće garderobe.
U Americi (pa i Europi) postoje mnoge moderne prodavaonice opreme za kućne ljubimce u kojima možete naći svakojake modne kreacije za pse. Talijanska ogrlica od krokodila, ukrašena telećom kožom po cijeni od 32 dolara je prihvatljiva za dan, ali na večer, tko i razmišlja o nečem drugom nego o biserima? Četiri reda bisera dobit ćete po cijeni od 40 dolara! Pa tko voli, nek` izvoli!
Zašto ne? No sjetite se jeste li darovali sličnu svotu i nekom prihvatilištu ili društvu za zaštitu životinja - da vas ne bi pekla savjest.


Post je objavljen 25.07.2011. u 18:23 sati.