Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Poznate fotografije - Vile iz Cottingleyja

Jedna od najpoznatijih fotografskih prijevara je serija fotografija tzv. Vila iz Cottingleyja (engl. "Cottingley Fairies") snimljenih između 1917. i 1920. godine. Radi se o seriji od 5 fotografija koje su snimile Elsie Wright i Frances Griffiths, i koje su dugo vremena tvrdile kako su stvarno snimile vile - nadnaravna stvorenja iz bajki.

PRVA FOTOGRAFIJA
DRUGA FOTOGRAFIJA
TREĆA FOTOGRAFIJA
ČETVRTA FOTOGRAFIJA
PETA FOTOGRAFIJA


Iako se dugo vremena smatralo da su slike autentične, jer su i same autorice to tvrdile, kasnije je otkriveno je da se ipak radi o prevari. Naime, mmnogo godina kasnije autorice fotografija su same priznale da se ipak radi o prijevari; naime, za potrebe snimanja izrezale su kartonske likove iz jedne knjige, te ih učvrstile na odgovarajuća mjesta.

Inače, čak je poznati skeptik James Randi, dao objašnjenje kako se odmah moglo vidjeti da slike nisu autentične, no na što nitko nije obratio pozornost: na prvoj fotografiji vodopad u pozadini je mutan, te se stoga može zaključiti da se radilo o dugoj ekspoziciji. S druge strane, vilina krila, koja bi trebala treperiti, su savršeno oštra.

Isto tako, za petu fotografiju se vjerovalo da je doista autentična, s obzirom da vilina krila djeluju prozirno, no tu se radi samo o dvostrukoj ekspoziciji.

Post je objavljen 05.09.2011. u 00:00 sati.