Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Izaslanstvo HDZ BiH boravilo u Podmilačju

JAJCE, 24. 6. 2011. Izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom prof. dr. Draganom Čovićem, boravilo je u četvrtak, 23. lipnja 2011. godine, na uočnici u povodu blagdana Sv. Ivana Krstitelja, u Podmilačju, gdje se okupilo više tisuća hodočasnika iz BiH i inozemstva.

Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo je svetoj misi i molitvi za bolesnike koju je slavio uzoriti kardinal Vinko Puljić.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su: predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović, dopredsjednici HDZ BiH Borjana Krišto i Marinko Čavara, član Predsjedništva HDZ BiH Davor Čordaš i zastupnik HDZ BiH u ZD PSBiH Bariša Čolak.

PODMILAČJE je bosansko-hercegovačko svetište sv. Ivana Krstitelja, smještenom uz rijeku Vrbas nekoliko kilometara od Jajca. Svetište datira iz 15. stoljeća i jedno je od najstarijih svetišta u Bosni i Hercegovini. Počeci svetišta sv. Ive u Podmilačju, najstarijeg svetišta u Bosni i Hercegovini i na ovim prostorima, umotani su u legendu i pučku predaju.

O njegovoj prošlosti i dugoj povijesti svjedoči i mala gotička crkvica iz 15. stoljeća, najstarija srednjovjekovna crkva u Bosni i Hercegovini, koja je stoljećima bila simbol ne samo ovoga svetišta i kraja, već i katoličkog puka cijele Bosne. Nakon zadnjeg rata, u kojem su i svetište i svi sakralni objekti u njemu porušeni, mala zavjetna crkva je u cijelosti rekonstruirana. U međuvremenu je izgrađena i nova crkva (radovi otpočeli 2004. godine) s vanjskim oltarom i župnom kućom: sve je ugrađeno u stijenu na sjevernoj strani podmilačke doline.

Ove dvije crkve, stara i nova, uz zavjetni kip sv. Ive, najvažniji su simboli ovog svetišta, u kojima se na skladan način povezuju prošlost i sadašnjost.

Podmilačko svetište je nadaleko poznato kao pokorničko i zavjetno mjesto, mjesto molitve.

O tome svjedoče i mnogi zapisi iz prošlosti, posebno oni koji se odnose na misu za bolesnike, koja se slavi na dan sv. Ive (24.6.) i na kojoj uz katolike sudjeluju i pripadnici drugih vjera, što je još jedna posebnost ovog svetišta.

Ovdje se svake godine, posebno uoči i na sam Ivandan, slijevaju deseci tisuća hodočasnika. Ovdje su se događala i događaju čudesna djela Božje milosti i obraćenja, izmoljena hodočasničkim zavjetima, pokorom i molitvom. Hodočasničko mjesto uz Vrbas, mjesto je najdubljih ljudskih čežnji i vapaja, neugasive nade u smisao postojanja i nadmoć života nad patnjom, bolešću i besmislom.

Zato se i danas ovdje slijevaju rijeke hodočasnika otvorena srca i plemenitih molitava.


Post je objavljen 25.06.2011. u 09:19 sati.