Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ogmaksimala

Marketing

ZAŠTO SE NE SMIJE S LIJEVIM MISLIMA?



Ako netko od vas ovo bude čitao u nedjelju između 9,15 i 10,00 sati neće moći pratiti monolog ogulinskog gradonačelnika na Radio Ogulinu. A tu emisiju, evo, reklamira ROG još od četvrtka, mislim. A to znači da će biti udarnija od Svete mise iza toga.
Pokušavam samo upozoriti da je puno pametnije slušati gradonačelnika nego čitati ove ustaljene primjedbe na vlast, oporbu, Crkvu, policiju. Ako u spomenutom terminu budete čitali ovaj post bit ćete uskraćeni na neoborive podatke, to se u politici zovu argumenti, koje će vam podastrijeti gradonačelnik.
Nećete moći čuti da su već počeli radovi na sanaciji Bolničke ulice uz dvadesetgodišnje krvaranje lokalne vlasti da ju dotjera u red. Godinama slušam da se Bolnička neće riješiti ni ovim potezom jer je uzdužni nagib nivelete te ulice, ili državne ceste, svejedno, jednak nuli, što u prijevodu znači da je ta cesta u horizontali po čitavoj svojoj dužini i da je nemoguće postići padove kolnika i pločnika kako bi se voda mogla odvesti u kanalizaciju koja je tu postavljena pred vjerojatno deset godina.
Ovu konstataciju o nemogućnosti odvoda površinske vode osobno mi je rekao stručnjak zadužen za infrastrukturu grada, a vjerujem da je dobio potvrdu takvog izleta i od župana, kao priznatog diplomiranog inženjera prometa. Drugim riječima treba odmah zaključiti da će se Bolnička ulica prekopati, izgraditi posteljica između položenih cijevi za vodu, kanalizaciju, telefon i plin, stabilizirati ju najboljim nabijačima koje izvođač može nabaviti i asfaltirati u dva sloja. A nakon sanacije postavit će se upozorenja da se pločnikom te ulice možete kretati na vlastitu odgovornost. Odvodnja neće biti riješena!
Gradonačelnik će nahvaliti napore Vlade i Hrvatskih voda, pa i svoje osobne, na izgradnji retencije rijeke Dobre, ali neće imati pojma zašto to već nije završeno, zašto nitko nije razgovarao s vlasnicima nekretnina koje će tobože potopiti ta retencija i kako to nema polave još od 1999. godine. Ma dobro, bilo je, ali to su neke sitne poplavice.
Konačno, reći će gradonačelnik, krenulo je i Poslovnoj zoni koju nepravedno zovu i Zona sumraka. Ona, reći će, ne može napredovati kao poslovna zona Logorište čiju je infrastrukturu izgradila Županija. Ta zona, inače, po Županiji nema; ceste, plina, vode, kanalizacije ni trafostanicâ. Pa tako nema ni korisnika.
Što se tiče HOC-a Bjelolasice sve institucije države čine sve što mogu da se sanira šteta od siječnja ove godine kada je zapečačena sudbina toga centra. Spas će se pronaći u prodaji cijelog paketa nekim privatnicima iz Kanade, Bavarske ili Ujedinjenih emirata.
Božja ruka, međutim, pobrinut će se za ukazanje falusa najvećeg lobista oko Bjelolasice bez kojega ne bi bilo HOC-a po maksimi: „HOC bi propao i bez obzira na požar u centralnom objektu“. Ovom prilikom bih zamolio vas informatički pismene da pronađete onaj post na blogu Ogulinske fatamorgane od 18. veljače 2009. godine i da ga u komentaru ponudite. Taj post, po momu mišljenju, nešto je najvrednije što je na ogulinskim blogovima napisano. Autor je imao savršenu inspiraciju i šteta je da je to ostalo samo za jednokratnu uporabu. Preporučam ga gradonačelniku nakon njegova hvalospjeva o uspješnosti gradske vlasti po završetku emisije na Radio Ogulinu.
Ali ono što gradonačelnik neće reći na ROG-u danas jest činjenica da je ukinuta vrlo vrijedna emisija na tom istom radiju - „Hripkoteka“. Ona je ukinuta zato što se autor te audio kolumne nije autocenzurirao pa je svoj, po mišljenju gradske vlade, lijevi svjetonazor previše javno isticao.
Kada sam pokušao rekapitulirati emisije Hripkoteke nisam primijetio da se igdje spustio na razinu politike i bilo čijega svjetonazora, ali je znao kritizirati postupke ljudi bez obzira da li su na vlasti ili ne. Međutim, prepoznali su se ovi na vlasti.
Hripkoteka je kritizirala loše stanje ovoga društva i upućivala kako bi se moglo ljepše živjeti u ovom grubom vremenu kapitalizma. Upute su se više puta odnosile na metode iz staroga propalog sistema koje su temeljene na sasma drugom sustavu vrijednosti; na uvažavanju čovjeka, na kolektivnom odnosu prema sredini u kojoj živimo, na dobrovoljnim akcijama građana i tomu slično. Tko je tu mogao prepoznati politiku ako ne kvazipolitičari na vlasti.
Kada se autor Hripkoteke pred nekoliko nedjelja opraštao od svojih slušatelja pokušao sam dobiti pravi odgovor iz prve ruke, ali nisam uspio. Naime, autor je bio vrlo korektan, što je svojstveno starijoj generaciji, pa je diplomatski odgovorio da prekida kreiranje te kolumne iz razloga što mu je istekao ugovor s ROG-om, što mu nitko nije ponudio produžetak, ali bi on to ionako odbio jer se potrošio. Shvatio sam da se u ovim društvenim okolnostima pošten čovjek brzo potroši - ili bude izguran.



Post je objavljen 24.07.2011. u 06:00 sati.