Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novapolitika

Marketing

Mitovi i legende o ulasku u EU – mit 4

„Regionalna suradnja dovest će do stvaranja nove Jugoslavije“

piše Semper contra

Najkraći tekst koji opisuje tzv 'mitove i legende' je upravo ovaj, mit broj 4 koji kaže da će 'regionalna suradnja dovest će do stvaranja nove Jugoslavije'. Što će nam nova Jugoslavija u kojoj bi predstavljali dobrih 20% stanovništva kad ćemo biti u EUslaviji gdje će Hrvata biti manje od 1%. I zašto bi se onda trebali bojati 'nove Jugoslavije'?

„Princip regionalne suradnje koji je EU ugradila u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nastojanje je za uspostavom suradnje u cijeloj jugoistočnoj Europi, a ne pokušaj oživljavanja zajednice koja se pokazala neodrživom. (1)

Sama EU počiva na temeljima suradnje država koje su u prošlosti ratovale. Hrvatska kao najstabilnija i institucionalno najrazvijenija država jugoistočne Europe postaje glavni sigurnosni oslonac na tom području. (2)

Nadalje, sporazumima o trgovini i drugim oblicima gospodarske suradnje sa susjednim državama, Hrvatska svojim tvrtkama osigurava pristup regionalnim tržištima, što svakako rezultira pozitivnom trgovinskom bilancom. Treba također napomenuti kako je regionalna suradnja nužna za borbu protiv organiziranog kriminala, trgovine Ijudima, krijumčarenja droge i drugih problema s kojima se države u regiji ne mogu pojedinačno nositi. (3)“


Komentar:

(1) Nije mi poznato točno što se u EU-birokraciji podrazumijeva pod pojmom 'regionalna suradnja'. Znači li to suradnja država neke regije (na primjer Balkana) ili pak suradnja pojedinih regija različitih država. Da pojasnim:
Znači li taj pojam suradnju, na primjer Hrvatske i Slovenije, Hrvatske i Crne Gore ili pak znači suradnju, na primjer Međimurja i Zagorja s Ormoškim i Ptujskim regijama u Sloveniji, odnosno Boko Kotorska regije s Dubrovačkom? To je vrlo bitno. Jer ona prva zaista sadrži potencijalnu mogućnost stvaranja neke vrste 'nadregije' pa mako se ona zvala, a ova druga je, po mom mišljenju, prirodna i poželjna. Smatram, naime, da će suradnja sjeverozapadne Hrvatske s istočnom regijom Slovenije biti od veće koristi i za Hrvatsku i za Sloveniju. Ipak su to neposredna susjedstva. Jednako vrijedi i za jug Hrvatske. A s druge strane činjenica da se suradnja odvija na 'nižoj' razini od državne umanjuje potencijalnu opasnost stvaranja 'nadregije'.

(2) O tome bi se moglo ozbiljno raspravljati. Pogotovo ako se sjetimo što se na pr. događalo u našem Saboru, što su sve 'radili' naši 'uvaženi' političari što im je priskrbilo povremeni boravak na 'državnim jaslama'.

(3) U mitu 6 se ne spominju prednosti regionalnog pristupa (ovaj odlomak otkriva da autori pamfleta pod regionalnom suradnjom misli na suradnju država, no to još uvijek ne znači da je to stav i EU-birokrata), već se prvenstveno govori o tržištu s 500 milijuna stanovnika. E sad, morat ćemo se opredijeliti, ili vrabac u ruci (regionalna suradnja gdje imamo kakve takve šanse za gospodarski uspjeh) ili pak golub na grani (tržište od 500 miliona potrošača, gdje su nam šanse male, da ne kažem mizerabilne).

U prvom slučaju ne postoje nepremostive prepreke u plasmanu hrvatskih proizvoda u zemlje regije, ali će, dok i one ne uđu u EU, postojati granica. Dakle ulaskom u EU i forsiranjem regionalnog pristupa ne dobivamo bitno bolje uvjete nego što ih imamo danas.
U drugom slučaju nema granica ali ima velikih poteškoća oko plasmana hrvatskih proizvoda.
Jedno i drugo, obzirom na našu 'gospodarsku snagu' teško da ćemo moći postići.

A što se regionalne suradnje oko suzbijanja kriminala ulazak u EU jedno dulje vrijeme neće biti od bitne važnosti. Barem ne tako dugo dok se u Uniji ne nađu i zemlje našeg okruženja (posebno Srbija) iz kojih je protok kriminalaca u oba smjera vrlo jak. A dok susjedi uđu, tko zna 'kaj bu od EU-raja'. Ako pak netko misli da će naše granice biti 'neprohodnije' nakon ulaska u EU grdna se vara. Ljudima s Balkana je šverc i prelaženje granica na crno u 'u gluvo doba noći' duboko usađen u gene.
Kad bi se znanstvenici potrudili mogli bi ga i locirati, identificirati…. sretan!


Post je objavljen 20.07.2011. u 21:17 sati.