Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Povlastice sakramenta pomirenja Ispovijed: pomiruje te sa svima

Pomirenje ili ispovijed sakrament je oproštenja grijeha, dostupan na svakom mjestu i u svako doba. Reci nekom svećeniku da se želiš ispovijediti i odmah ćeš zadobiti njegovu pažnju. Tako je jednom prigodom biskup bio zamoljen da ispovijedi čovjeka u avionu. Neki drugi putnik vidio je što se događa pa je i on upitao biskupa može li se ispovijediti. To je sigurno bila zanimljiva situacija.

Jedno od pitanja koje možeš pitati svećenika je: "Koje je bilo najčudnije mjesto gdje ste ispovijedali?" Samo neki od prikupljenih odgovora su: kafić, maturalna zabava, igralište za golf...

Ispovijed ima svoje povlastice, a evo deset njih:

1. Povjerljivost je zajamčena. Ništa ne zamjenjuje osjećaj kad se ispovijedaš nekome i siguran si da ta osoba neće reći ništa nikome drugom. Ponekad stvarno trebaš razgovarati u apsolutnom povjerenju. Čak i da dobije sudski poziv, svećenik ne smije nikome reći što je čuo u ispovijedi. Ne smije ništa ni natuknuti. To se zove povjerljivost.

2. Održavanje duše. Odličan je osjećaj kad znaš da možeš započeti čisti život ispočetka. To je kao kad ulaziš u svoju sobu koja blista jer je sav nered počišćen.

3. Ispovijed smiruje želju za osvetom. Kad ti je oprošteno, možeš opraštati drugima. Ako mi je Isus koji je savršen oprostio, tko sam ja da se osvećujem za omalovažavanja u svome životu? Ne treba razmišljati: "Zašto je moj kolega dobio promaknuće, a ne ja?" ili "Mama više voli brata!".

4. Terapija koja ne košta ništa. Besplatna je, što je definitivno jeftinije od toga da se psiholog ili psihijatar bave našim osjećajem krivnje.

5. Prisiljeni smo na razmišljanje. Sokrat je rekao da se život koji je nepromišljen ne bi trebao ni živjeti. Promisliti o životu i priznati pogreške označava prvi korak življenja u miru s Bogom, drugima i samim sobom. Življenje ima više smisla kad razmišljaš o svrsi svoga života.

6. Sudjelovanje u izgradnji mira u svijetu. Pastoralna konstitucija o Crkvi u suvremenom svijetu Drugog vatikanskog koncila Gaudium et Spes kaže da su neuravnoteženosti u svijetu koje dovode do rata i napetosti "povezane s osnovnom neuravnoteženosti koja vuče korijene iz ljudskog srca". Mir u duši vodi do mira u srcu, koji vodi do mira izvan same osobe.

7. Bolje okruženje. Ispovijed ostavlja u nama dobar osjećaj, čime se smanjuje naša sklonost bijesu na cesti i agresivne vožnje kolica u dućanu. Milošću sakramenta potaknuti smo, kako je Isus rekao ženi uhvaćenoj u preljubu, da "idemo i više ne griješimo".

8. Realistična percepcija samoga sebe. Ispovijed pomaže u svladavanju arogancije - moramo priznati da smo jednako grešni kao i bilo tko drugi. Ona nam pomaže u toleranciji tuđih nedostataka.

9. Još jedna povlastica toga što smo katolici. Postoji mnogo povlastica, uključujući osjećaj zajednice, liturgijske obrede koji nam pomažu da susretnemo Boga u molitvi i predivne primjere humanosti koje imamo u svecima, od Marije, Majke Božje do Augustina, razdražljivog Monikinog sina. Takav sakrament koji nas vodi do unutarnjeg mira je jedna od najvećih blagodati.

10. Bliže smo Bogu. Ispovijed nam pomaže shvatiti da smo u bliskoj vezi s Bogom i da primamo njegovu milost kroz sakramente. Što je bolje od saznanja da je Bog na našoj strani, ili da ne budemo tako arogantni, da smo mi na njegovoj?

Autor: Maja Božić/USCCB

Post je objavljen 19.07.2011. u 21:57 sati.