Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Kako tijekom ljeta živjeti vjeru? Savjeti za očuvanje duhovne forme

Mnogi pažljivo odabiru hranu koju će jesti i redovito se bave tjelovježbom što je vrlo važno za očuvanje zdravlja. No u životu svakog kršćana još važnije mjesto treba zauzimati svakodnevno vježbanje vlastite duše. Na to nas podsjeća i sveti Pavao u svojoj prvoj poslanici Timoteju: "Vježbaj se u pobožnosti! Uistinu, tjelesno vježbanje malo čemu koristi, a pobožnost je svemu korisna jer joj je obećan život - sadašnji i budući" (1 Tim 4, 7-8).

I dok se obveze na fakultetu pomalo bliže kraju, a praznici radosno kucaju na vrata, evo pet savjeta koji vam mogu pomoći da ostanete u duhovnoj formi tijekom ljetnog odmora:

1. Svakodnevna misa. Za vrijeme studiranja i predavanja teško je svaki dan naći vremena za svetu misu. Studentski život prepun je različitih obveza i pretrpanog rasporeda, no za vrijeme praznika to se mijenja - više slobodnog vremena stoji nam na raspolaganju. Zato, pokušajte svaki dan odvojiti vrijeme za svetu misu. Ne postoji ništa bolje što možete napraviti za vlastitu dušu od sudjelovanja na euharistiji svaki dan. Povedite i nekoga od svojih prijatelja. Uz to što ćete zajedno duhovno rasti, bit ćete i lijep primjer ostalima u župi.

2. Ispovijed. Ljetni odmor može biti odlična prigoda za redovitije primanje sakramenta pomirenja. Doznajte raspored ispovijedi u svojoj i susjednim župama i pobrinite se da na nju odlazite jednom tjedno. Pritom je vrlo važno svaki put odvojiti vrijeme za temeljito ispitivanje vlastite savjesti prije nego što pristupite sakramentu pomirenja.

3. Sveto pismo. U vrijeme trajanja studija mnoge obveze i predavanja postaju isprika za to što ne čitamo Bibliju. No tijekom ljeta ne postoji taj problem. Zašto ne odvojiti neko vrijeme za čitanje Svetoga pisma? Ako ne znate gdje početi, pokušajte moliti uz nedjeljna čitanja. Ako želite napraviti još jedan korak, čitajte dnevna čitanja. Također, možete se uključiti u biblijsku grupu u vašoj župi.

4. Krunica. Ako želite produbiti svoj odnos s Isusom, pokušajte produbiti odnos s Marijom. Ne postoji bolji način za to od molitve krunice. Možda želite početi s molitvom krunice svake nedjelje. Možda je želite moliti svako jutro. Kako god odabrali, budite ustrajni i znajte da vas Bog zaista može dotaknuti u tih 20 minuta.

5. Euharistijsko klanjanje. Tišina je nešto što polako gubimo u današnjem svijetu. Gdje god se okrenemo, postoji neka vrsta buke koja nas ometa. Mobiteli, glazba, televizija, računala nalaze se na svakom koraku. No još uvijek postoji odlično mjesto gdje se može pronaći tišina i moliti - euharistijsko klanjanje. Provedite vrijeme u molitvi pred Presvetim svakog četvrtka i budite ustrajni u tome.

Ovo je samo pet načina koji svakome mogu pomoći u duhovnom rastu. Dajte najbolje od sebe da oni postanu dio vaše svakodnevice. Ako se odlučite na ove korake, nećete se samo osjećati odlično, nego ćete vidjeti rezultate u načinu na koji ćete živjeti vlastiti život.

Autor: Katarina Lončarić/LifeTeen

Post je objavljen 17.07.2011. u 00:03 sati.