Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Obilježeno osam godina rada igrom go sa mladim Karlovčanima u knjižnici ‘Ivan Goran Kovačić’


Karlovac subota 09. 06. 2011.

Prošlo je već osam godina kako sriček Zvonko, skoro svaku subotu, odlazi iz Velike Gorice za Karlovac. U dogovoru sa djelatnicama knjižnica Karlovca dogovorio je termine i uvjete rada. Donio je nakopiranih malih ploča 9x9, te crne i bijele kamenčiće. Tete knjižničarke su okupljale mlade obavještavajići ih o novoj zanimljivoj igri, a subotama je striček Zvonko iste okupio oko malih ploča, pripremio kamenčiće i pokazivao kakova je to igra. Vrlo brzo bi ih sučelio po dvoje u nadigravanju kamernčićima prema uputama koje im je netom dao.
Prateći male što rade često bi im ukazivao na zanimljivosti u situacijama koje su oni stvorili. Pridubljavao im je viđenje i na taj ih način vodio u tajne igre, koje ne vidi oko, već pripadaju dubinama u kojima duhovnost i memorija borave. Mali se po malo upoznavaju sa samima sobom kroz vještinu igranja ove igre. Mnoge vode rezultatski uspjesi koji se očitavaju kroz pobjede protiv njihovih protivnika u partijama. Neke su takovi neuspjesi odveli na neke druge puteve. Striček Zvonko se trudio sve ih zadržati, sa njihovom voljom za igru, ukazujući im na vrijednost naučenoga i u tome svijetlu im kao pozitivne prikazivati poraze. Oni nas uče. Ljepota je u nama, u našem gledanju i doživljavanju. Zvonku je ta spoznaja vodiljom bila.
I, eto, prošlo je osam godina. U svakoj novoj dolazila bi nova, obično mlađa, generacija zainteresiranih mladih, ali su uvijek bili tu i poneki od starijih generacija.
Danas se prisjećamo tih godina subotama na ovome mjestu. Pozvao je Zvonko i mene da nazočim i za jednoga sebe uvečam događaj. Rijetko sam bio ovdje, ali znam što je Zvonko radio. Sa oduševljenjem mi je često pričao o skoro svima. Pričao mi je o pristupu i oduševljenju mldih u nadmetanju kamenčićima. Mnoge sam tako upoznao, kroz Zvonkovo kazivanje. Vidio sam da sve ovo ima dušu.
Ova godišnjica je obilježena izložbom fotografija sa okupljanja uz ovu igru ranijih godima. Bio je to trud teta knjižničarki Gabrijele, Marijane i Dubravle kroz ovih osam godina.
Izložbu je otvorila teta Marijana, a poneku rečenicu je dodao i striček Zvonko.
Od prve generacije bio je ovdje samo Natko. Njemu je uručeno pisano priznanje, a njega sa tim priznanjem vidjeti možete na sličici uz post.
Slijedila je uobičajena aktivnost igranjem. Bilo je tu djevojčica i dječaka. Natko je krenuo u igru samnom, ali nismo partiju završili. Došao je Hani, pa su oni krenuli u ozbiljnu partiju koja će se bodovati za rating Europske go frderacije. Trajalo i završilo je pobjedom slavljenika Natka za 27,5 poena.
I nije nikoga smetala vručina. Kamenčići donose svoju vrućinu ili rashlađenje.
Najjači Karlovčan u gou, Lovro, odigrao je poslije podne u svom domu partiju za rating protiv mene. Kao i obično u poslijednje vrijeme, pobjedio me. Zanimljivo je bilo da je i ovo bilo za 27,5 poena.
Evo i tabelarnog prikaza.
Danas su u Karlovcu odigrane slijedeće partije za rating:

Hani Al_Salih – Natko Katić 0:1 (27,5)
Mladen Smud – Lovro Furjanić 0:1 (27,5)
Mj. Natjecatelj Kyu Gra 1 Pt N.rat. Rat.+/- Kyu-rat
1 Furjanic Lovro 1k Kar 3+ 1 2040.5 (+ 4.5) 1.kyu
2 Katic Natko 16k Kar 4+ 1 516.4 (+33.4) 16.kyu
3 Smud Mladen 2k VGo 1- 0 1851.7 (- 5.2) 2.kyu
4 Al_Salih Hani 17k Kar 2- 0 326.0 (-33.9) 18.kyu

Haniju se iskazuje 18. Kyu. Nadam se da je to poticaj za povrat u formu. Znam da Hani to može.
Natko putuje put jačeg 15. kyua. Za to će trebati igranja. Postoji ideja da se pokrene veća aktivnost igranja goa u Karlovcu pokretanjem Go-kluba. Naprijed dečki i cure, na vama je to. Hanija ta namjera oduševljava. Ima Karlovac dobrih igrača goa.
Lovro se još više približio današnjom pobjedom majstorskom naslovu. Nedostaje mu još nešto manje od deset rating-bodova.
Mladen je pao skoro na samu granicu 3. kyua, ali još može živjeti u uvjerenju kako je ipak malo jači.
Kreće ljetna pauza i u Karlovcu. Najesen kreće nova deveta generacija.
bl. Muradenu

Post je objavljen 14.07.2011. u 13:22 sati.