Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijanaemanuel

Marketing

Božje oči kažu: Lijepo je da postojiš



Božje oči kažu: Lijepo je da postojiš

Postojimo jer nas Božje oči žele, gledaju nas i kažu kako je lijepo da ti postojiš. U Božjim očima svaki čovjek ima svoju ljepotu i dostojanstvo.


Čitanja:

Dj 3, 1-10

Znamo to iz vlastitoga iskustva: Pogledi mogu ubiti, pogledi mogu podariti život. Kod ovoga izlječenja radi se o igri očima, o pogledu koji kaže: ,,Postojiš zato što te oči žele, gledaju te i kažu da budeš" (Hilde Domin). Razmjena pogleda između apostola i uzetoga događa se na ,,divnim" vratima Hrama. Prosjak je utjelovljenje egzistencije obilježene patnjom, prepušten sam sebi, odbačen, drugima na teret. Sve se to događa u neposrednoj blizini lijepoga. No prema Zakonu nije mu dopušteno ući u Hram, čime mu je na neki način uskraćen i susret s Bogom. Tada se događa ono iznenađujuće. Petar i Ivan ne daju milostinju, nego upućuju prosjaku pogled i nalažu mu: ,,Pogledaj u nas!" I on se zagledao u oči koje u njemu ne vide bijednoga uzetoga, u oči koje ga dokraja proniču i vraćaju mu njegovo dostojanstvo. Izlječenje koje je započelo s tom razmjenom pogleda nije samoinicijativno djelo apostola. Oni se pozivaju na Isusa Krista: ,,U ime Isusa Krista Nazarećanina hodaj!" Tada uzeti ustaje, ulazi kroz Divna vrata, pleše i skače u Hramu, i slavi Boga - jer je iskusio da je njegov život željen, da smije biti te da Bog želi da bude. - Postojimo jer nas Božje oči žele, gledaju nas i kažu kako je lijepo da ti postojiš. U Božjim očima svaki čovjek ima svoju ljepotu i dostojanstvo.

Iv 20, 11-18

,,Ne zadržavaj se sa mnom." Ljubav želi zadržati, ne želi izgubiti ljubljenoga, želi uvijek biti sjedinjena s njime. No baš uime ljubavi ljubav mora naučiti davati slobodu, odustati od žudnje za posjedovanjem. Samo tako ljubav može rasti, samo tako ne biva ugušena, samo tako u nju ulazi besmrtnost...

Molitva

Bože, ti koji ljubiš bezuvjetno, više no što bi nas ikoji čovjek ikada mogao ljubiti, tebi je poznato koliko nam je potrebna ljubav i blizina, i kako nam je teško u ljubavi odreći se želje i zahtjeva za posjedovanjem. Pomozi nam da ne zadržavamo svoje najmilije, da urastamo u pravu ljubav, u ljubav koja iz dana u dan postaje sličnija tvojoj ljubavi. Amen.



Post je objavljen 14.07.2011. u 11:59 sati.