Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zovemsesjecanje

Marketing

'Vitez templar' Jana Guilloua

U drugom dijelu križarske trilogije dobro nam poznatog Arna Magnussona susrećemo nakon deset godina službe u Svetoj zemlji kao odličnog ratnika poznatog čak i među Saracenima i to pod imenom Al-Guti. Evo kratkog sadržaja (znanje):

Arn Magnusson imao je tek dvadeset sedam godina, a već je bio ugledni veteran među križarima u Svetoj zemlji. Mnogo se toga dogodilo tijekom tih deset godina otkako je protjeran iz Arnäsa u Zapadnom Götalandu nakon zabranjene veze sa svojom voljenom Cecilijom. Sada je njegova zadaća, kao gospodara utvrde i garnizona u Gazi, da provodi zakon i red u okolici. Tijekom vremena odslužila je i Cecilia svoju kaznu u samostanu Gudhemu. Unutar samostanskih zidina vladala je zla i stroga glavarica Rikissa, a izvan njih trajala je krvava borba za vlast između kraljevskih loza Sverkera i Erika. Cecilia je svaki dan molila za čudo da preživi zlostavljanja majke Rikisse te da se Arn živ vrati kući...
Vitez templar drugi je dio iznimno popularne povijesne trilogije o dobu križarskih pohoda.




Kao što piše, Vitez templar je drugi dio križarske trilogije u kojem je opisana druga polovica Arnove i Cecilijine dvadesetogodišnje kazne. Od hladnih samostanskih zidina do vrućih palestinskih dina, ova knjiga nam donosi pregršt opisa koje možemo osjetiti i na vlastitoj koži; hladno nam je s Cecilijom i žedni smo s Arnom. Najveći plus ove križarske trilogije je autorov jednostavan način pisanja; čini nam se da nam on sam priča priču. Više ima prepričavanja nego dijaloga što uopće nije loša stvar već pridonosi boljem shvaćanju samih događaja u knjizi i suosjećanju s likovima koji prolaze kroz teške trenutke svog života.
Ova je trilogija vrlo uspješno prenesena i na filmsko platno. Izbor nekih glumaca mi se jako svidio, dok je s drugima bila druga priča. Joakim Nätterqvist je, na primjer, savršen za ulogu Arna Magnussona.


Arn i Knut


Cecilia (Sofia Helin)

Jedina zamjerka glumici koja tumači ulogu Cecilije jest boja kosa; u knjizi Cecilijina kosa je crvene boje, zato je i zovu Cecilia Rosa.

Među ekipom je i poznati glumac Stellan Skarsgĺrd u ulozi Arnovog strica, Birgera Brose.



Razumljivo je i, dakako, da film ne može prikazati sve događaje iz knjige pa ljubiteljima srednjeg vijeka i doba križarskih ratova preporučujem da pročitaju ovu trilogiju. Iako nisam pročitala zadnji dio, nema sumnje da će biti jednako odličan kao i prva dva dijela. U ovoj knjizi uživala sam od prve do zadnje stranice.

Post je objavljen 12.07.2011. u 18:40 sati.