Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Kapele u desnom brodu bazilike

Od ulaza na desnu stranu slijede kapele - oltari:




Kapela svete Ruža limske (1)

Na oltaru se nalazi slika Djevice u zanosu od Cesara Gennaria. U prošlosti se ovdje nalazila oltarna pala Djevice koja se ukazuje sv.Jacintu oslikana od Ludovica Capraccia, a danas se nalazi u Louvre.




Kapela svetog Vinka Fererskog (2)

Na oltaru je slika Sveti Vinko uskrisuje dječaka. Djelo je to Donata Cretia iz 1731. godine.
Sa strane su dvije slike koje prikazuju čuda svetog Vinka naslikane od Giuseppe Pedretta. Anđeli su djelo od Angela Pio.




Kapela svetog Antonina iz Firenze (3)

Nad oltarom je slika Gospodina i Blažene Djevice Marije koji se ukazuju svetom Antoninu i sv.Franji naslikana od Pietra Facinia.
Sa strana je Pietro Dardani naslikao slike koje prikazuje Blaženog Mattea Carreria (desna), i Blaženog Stefana Quinzania (lijeva).




Kapela svetog Andrije apostola (4)

Na oltaru je slika Apostol dobrovoljno podnosi mučeništvo od Antonia Rossia. Njegovo su djelo i dvije slike sa strane koje prikazuju blaženu Imeldu dominikanku (lijevo), te blaženu Ivanu franjevku (desno) obe iz ugledne i poznate obitelji Lambertini.
Isklesani anđeli su djelo Lorenza Sartia. U ovoj su se kapeli prije Dottieve obnove mogle vidjeti tri slike od Ludovica Carraccio: Ljubav (Carita), sv. Dominik i sv. Fanjo. Danas se nalaze u muzeju bazilike.

Kapela Gospe od Febri (5)

Stara slika Gospe s Djetetom je nažalost preslikana. Orginalno se nalazila u ukinutoj crkvi u ulici Miramonte.
Sliku nad oltarom Sveti Emidio naslikao je Filip Garallia. U ovoj kapeli se nalazila i slika Pokolj nevine dječice remek djelo Guida Zenia, s danas se nalazi u gradskoj pinakoteci.



Post je objavljen 13.07.2011. u 17:17 sati.