Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/windfuckersister

Marketing

100 godina opatijske šetnice Lungo Mare

























Sreća da postoji google, a još veća sreća je da je izmišljen copy-paste pa se ne moram mučiti smišljanjem prigodnog teksta :

"Lungomare je 12 km dugo obalno šetalište koje povezuje mjesta na Opatijskoj rivijeri - Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran.

Šetalište se počinje uređivati 1885. godine i vremenski se poklapa s otvaranjem prvih hotela u Opatiji (Grand Hotel Kvarner, 1884. godine i Hotel Imperial, 1885. godine). Dovršeno je 1889. godine kada je Opatija proglašena klimatskim lječilištem, a spojeno s Lovranom 1911. godine u vrijeme najveće ekspanzije turizma na Rivijeri.

Duž trase šetališta podignuta su spomen obilježja znamenitim ličnostima koje su boravile u Opatiji: književniku Henriku Sienkiewiczu (iznad opatijske luke), liječniku Theodoru Billrothu (na zidu crkve sv. Jakova), generalu Jozefu Pilsudskom (u perivoju ispred Umjetničkog paviljona "Juraj Šporer").

Jednim dijelom šetalište Lungomare prolazi i kroz čuveni središnji opatijski perivoj.

Šetnica se počela graditi od Voloskog prema Slatini. I ne bez problema, jer nekome je presjekla put do mora, ribarima u Volosku oduzela obalu za sušenje mreža, nekome je dovela šetače pod prozor… Ipak, graditelji: Heinrich Gintl, Alfred Manussi i Konrad Rubbia su uz pomoć kotarskog kapetana Jettmara u četiri godine sa šetnicom od Voloska stigli do Slatine. Trebalo je od 1989. godine proći još punih 12 godina da se dovrši i preostali dio puta, do spajanja sa Lovranskom šetnicom. I konačno 12 kilometara duga šetnica je 1911. godine dovršena. Opatija je već u to vrijeme dvadesetak godina uživala status službenog lječilišta, u njenim su vilama, hotelima i luksuznim pansionima boravile mnoge okrunjene glave Europe, mnoga poznata imena književnosti, glazbe, scenskih umjetnosti… Opatija je u to vrijeme bila jedan od najrazvijenijih mondenih središta Europe. I svi su ti njeni gosti šetali njenom uzmorskom šetnicom, upijajući dašak mora, ljubavi i opatijske ljepote."




Povodom obilježavanja stote godišnjice opatijske šetnice Lungo Mare u umjetničkom paviljonu Juraj Šporer otvorena je izložba fotografija "Lungo Mare - stoti rođendan". Izložba prikazuje fotografije opatijskog Lungo Mara nekad i sad pa možemo usporediti kako je šetalište (dopizdila mi riječ "šetnica") izgledalo prije i sada. Iskreno, očekivala sam više fotografija, ali što je tu je.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


Ovog ljeta Opatija se baš fura na kulturu. 27. lipnja na Slatini otkrivena je skulptura "Obitelj" (autor Andrej Saki) koju je gradu Opatiji poklonila obitelj Žuži Jelinek.

Photobucket

Ovaj post samo je uvod u seriju postova o poznatom šetalištu tako da se još niste izvukli. Imate sreće da je već skoro 01.00, a ujutro se rano dižem jer idem u Mrkopalj (da, i o tome će po svoj prilici biti kakav postić). Imam gomilu fotki o opatijskom šetalištu pa se pripremite ovih dana na laganu šetnjicu od Voloskog do Lovrana.


Btw... imam novi fotić. Sad ste najebali......

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 09.07.2011. u 23:25 sati.