Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Dejan Stojiljković: "Konstantinovo raskršće"

„Srbija, II Svetski rat. Nacisti su na tragu najveće tajne Konstantina Velikog.“

Ne zvuči li to sjajno? Ovu sam knjigu dobila kao rođendanski poklon od jednog dragog čovjeka i vrlo sam brzo bila sklona tome da je pročitam. Knjiga je, nećete vjerovati, u Srbiji doživjela 11. izdanje iako je objavljena tek 2009. godine. Knjiga je dobila nagrade Svetosavski pečat i Miloš Crnjanski u godini u kojoj je izašla iz tiska.
Volim što se i u našoj regiji može pisati maštovito, a istovremeno populistički.
„Prema legendi, klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst nestali su nakon Njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u kruni, drugi je stavljen na vrh koplja, a treći je pretopljen u sečivo mača… Onaj ko bude imao u posedu ove tri stvari zavladaće svetom. Ista legenda kaže da se treća sveta relikvija nalazi na Balkanu, na jugu zemlje koju potresa građanski rat, u gradu gde je rođen Konstantin Veliki.“

Kao prvo – naravno da su se blesavi nacisti, zaluđeni okultnim, pomamili za takvom relikvijom.
Kao drugo – naravno da se Konstantin Veliki rodio baš u Nišu i tamo ostavio svoj mač.
Kao treće – naravno da mač čuva čudovište o kojemu domoroci šapću kao o „vampiru“ ili „vukodlaku“, i da njemački vojnici počinju misteriozno stradavati.
Kao četvrto – svakako je zgodno da dok u Europi bjesni najveći rat svih vremena, Srbi i ostala bratija na Balkanu apsolutno ne haju za tu činjenicu jer su prezauzeti dokazati tko je bolji: četnici (u ovom slučaju) ili partizani.
Zabavno, čitljivo i vrlo neobično, barem dok se ne naviknete da vam prva rečenica nekog romana počinje sa „Noć je mirisala na mašinsko ulje i jeftin duvan.“ Kasnije uopće ne ometa (ova posljednja opaska se odnosi na sve rođene poslije 1983. godine – radi se o prvoj generaciji koja nije bila u pionirima, jednoj od prvih koja nije učila ćirilicu, i definitivno među prvima koja srpski jezik nije imala prilike čuti nigdje doli na švercanim videokasetama s nasnimljenom Žikinom dinastijom, Maratoncima i drugim uspjesima regionalne kinematografije).
Blogeri kojima bi se ova knjiga mogla svidjeti: alexxl, Nachfresser, tičerica.


Post je objavljen 05.07.2011. u 18:57 sati.